Hlavní obsah

Rusové možná odstaví vlajkovou atomovou loď, informace zdrojů se liší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Petr Veliký je největší neletadlovou lodí na světě. Zároveň je jedinou funkční hladinovou lodí s jaderným pohonem v ruském námořnictvu.

Reklama

Křižník Petr Veliký je vlajkovou lodí ruské Severní flotily. Zdroj ruské státní agentury TASS hovoří o možném vyřazení lodi z provozu. Podle jiné státní agentury RIA Novosti však může dál sloužit.

Článek

Těžký raketový křižník na jaderný pohon Petr Veliký může být vyřazen z provozu, uvedla ruská státní agentura TASS s odvoláním na nejmenovaný zdroj z námořnictva. Jedná se přitom o jediný funkční jaderný křižník a zároveň vlajkovou loď ruské Severní flotily.

Podle uvedeného zdroje se v ruském námořnictvu debatuje o odstavení lodi. Část její posádky by se podle agentury měla přesunout na druhý jaderný křižník Admirál Nachimov. Ten byl dlouhá léta mimo provoz kvůli opravám, po opakovaných odkladech by se ale koncem tohoto roku měl vrátit do služeb ruského námořnictva a měl by být výkonnější než křižník Petr Veliký.

Další ruská stání agentura RIA Novosti však napsala – také s odvoláním na nejmenovaný zdroj –, že ruské námořnictvo vyřazení Petra Velikého neplánuje.

Mohlo by vás zajímat

Ruská Černomořská flotila po roce mlčení potvrdila ztrátu výsadkové lodi Saratov, která byla zničena během ukrajinského úderu na přístav Berďansk, ležící v Záporožské oblasti.

„Těžký raketový jaderný křižník Petr Veliký se neplánuje vyřadit z provozu. Loď může být zařazena do rezervy pro následné opravy s modernizací, tato možnost se zvažuje,“ uvedl zdroj RIA Novosti. Naznačil, že by křižník mohl být modernizován poté, co se do služby vrátí Admirál Nachimov.

Bitevní křižník Petr Veliký poprvé vyplul v roce 1998, podle ruských médií jde o největší operační neletadlovou loď na světě. Vzhledem k jadernému pohonu má neomezený dosah plavby. Je určen k boji proti velkým hladinovým cílům i k protiletadlové a protiponorkové obraně.

Reklama

Doporučované