Hlavní obsah

Ruští kosmonauté dorazili na ISS v ukrajinských barvách

Foto: AFP PHOTO / NASA, Profimedia.cz

Novými obyvateli ISS se na šest a půl měsíce stanou tři ruští astronauti.

Reklama

Na Mezinárodní vesmírnou stanici v pátek přiletěl tým ruských kosmonautů. Než však trojice opustila loď a přesunula se na ISS, oblékla se do barev ukrajinské vlajky. A vyvolala tím mnoho otázek.

Článek

Příštího půl roku budou Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) obývat tři ruští kosmonauti – Oleg Artěmjev, Denis Matvejev a Sergej Korsakov. Jde o první výpravu, která se od doby, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu, směrem stanice vydala. Do vesmíru je na jejich novou misi vynesla loď Sojuz MS-21.

Na palubě ISS je vřele přivítali její dosavadní obyvatelé americké, ruské a německé národnosti. Kromě pozdravů a objetí však lidé mohli vidět také nezvyklé skafandry, které ruský tým oblékl. Standardní ruská uniforma bývá modrá, trojice však „vynesla“ jasně žluté obleky s modrými detaily.

Stejnou barevnou kombinaci lze nalézt na ukrajinské vlajce a mnoho lidí se k ní uchyluje s cílem vyjádřit podporu ukrajinskému lidu v nyní probíhající válce s Ruskem. Volba ruských astronautů tak okamžitě vyvolala otázky, které ovšem zůstaly bez jasné odpovědi.

„Byla na nás řada, abychom si vybrali barvu. Ve skutečnosti jsme ale nashromáždili spoustu žlutého materiálu, takže jsme ho museli použít,“ uvedl na adresu nezvyklé volby barev kosmonaut Artěmjev, když se trojice mohla spojit s týmem na Zemi. „Proto jsme museli mít žlutou.“

Ruští kosmonauté tak neřekli nic, co by naznačovalo, že je jejich oblečení politickým prohlášením. Obleky, které posádka nosí během letu, běžně bývají baleny i měsíce dopředu, neznamená to však, že nemohlo dojít ke změnám na poslední chvíli. Že by šlo o pouhou náhodu, se tak mnohým pozorovatelům nezdá.

Jonathan McDowell, vědec z Harvardského centra pro astrofyziku, pak na twitteru navrhl další možný scénář, podle kterého by kombinace barev měla odkazovat na Baumanovu moskevskou státní technickou univerzitu. Tu navštěvovali všichni z trojice nových obyvatel ISS, žádný z astronautů ale tuto spojitost nenaznačil.

Rozšířená posádka zůstane na stanici do konce měsíce – Rusové Anton Škaplerov a Pjotr Dubrov, Američané Kayla Barronová, Raja Chari, Thomas Marshburn a Mark Vande Hei a Němec Matthias Maurer by se měli v lodi Sojuz vrátit na Zemi 30. března.

ISS je společným projektem NASA, ruské agentury Roskomos, Evropské vesmírné agentury (ESA), Japonska a Kanady. Na ruský vesmírný program a některé jeho partnery nicméně dopadla válka na Ukrajině a s ní spjaté sankce. Například ESA pak v týdnu pozastavila misi na Mars, do které byla zapojena právě i Ruská federace.

Reklama

Doporučované