Hlavní obsah

Saúdská Arábie omezí dodávky ropy. Ceny benzinu mohou jít nahoru

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Saúdská Arábie omezí dodávky ropy o jeden milion barelů denně. Podle agentury AP to oznámila po dnešním jednání představitelů OPEC+ ve Vídni.

Článek

Saúdská Arábie sníží o jeden milion barelů denně množství ropy, které posílá do světové ekonomiky. Podle agentury AP tak učiní jednostranný krok na podporu růstu cen ropy poté, co dvě předchozí snížení produkce ze strany členů skupiny OPEC+, která zahrnuje Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojence v čele s Ruskem, nedokázala zvýšit ceny. Oznámila to po dnešním zasedání ve Vídni. Zbytek zemí se dohodl na prodloužení dřívějších škrtů v dodávkách až do konce roku 2024.

OPEC+ se na celosvětové těžbě ropy podílí zhruba 40 procenty a na vývozu 60 procenty. Politická rozhodnutí skupiny proto mohou mít zásadní dopad na ceny.

Na začátku loňského října se skupina zavázala, že ve srovnání se srpnem 2022 sníží produkci o dva miliony barelů denně. V souvislosti se zhoršením ekonomického výhledu se pak několik členů OPEC+ v dubnu zavázalo k dobrovolnému snížení těžby, které začalo v květnu a trvat má do konce roku. Celkové snížení produkce tak dosáhlo 3,66 milionu barelů denně, což představuje zhruba čtyři procenta celosvětové spotřeby.

Dubnové překvapivé oznámení o škrtech pomohlo v následujících dnech zvýšit cenu ropy Brent o zhruba devět dolarů za barel nad 87 USD. Od té doby však cena klesla a obchoduje se pod 73 dolary za barel kvůli obavám o další vývoj globálního ekonomického růstu a jeho dopad na poptávku po pohonných hmotách.

Je možné, že poslední snížení těžby by mohlo poslat ceny ropy nahoru a s nimi i ceny benzinu. Panuje však nejistota, kdy se pomalu rostoucí světové ekonomice vrátí touha po pohonných hmotách pro cestování a průmysl.

Reklama

Doporučované