Hlavní obsah

Šéf CIA: Taková šance získat v Rusku špiony se naskytne jednou za generaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: demm28, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Nespokojenost s válkou na Ukrajině je jedinečnou příležitostí k získání špionů v Rusku, řekl šéf americké tajné služby. Podle něj byla válka pro Moskvu zásadní strategickou chybou, protože odhalila vojenskou slabost Ruska.

Článek

Šéf americké CIA William Burns v sobotu prohlásil, že ozbrojená vzpoura žoldnéřů Jevgenije Prigožina ukázala zhoubný vliv invaze na Ukrajinu na celé Rusko, píše agentura Reuters.

Podle Burnse byla pro Putina válka zásadní strategickou a dlouhodobou chybou, protože odhalila jeho vojenskou slabost a poškodila ruskou ekonomiku. Budoucnost současného vládce Ruska pak vidí „jako mladšího partnera a ekonomickou kolonii Číny“.

Právě špatně vedená válka, se kterou je Rusko nespokojené, podle Burnse vytváří vzácnou příležitost k náboru špionů. „Tato nespokojenost vytváří pro nás v CIA, tedy zpravodajské službě založené na lidech, příležitost, která se naskytne jednou za generaci. Nepromarníme ji,“ řekl.

Uvedl také, že „tato nespokojenost s válkou bude v ruském vedení nadále hlodat i pod stálou potravou státní propagandy a praktikovaných represí“.

„Je zarážející, že Prigožin před svým činem ostře kritizoval lživé zdůvodnění invaze na Ukrajinu ze strany Kremlu a vedení války ruským vojenským vedením,“ řekl Burns na přednášce pro britskou nadaci Ditchley Foundation v anglickém Oxfordshiru. Zajímavostí také je, že Burns dříve působil jako americký velvyslanec v Moskvě.

Podle listu Washington Post se Burns v červnu tajně vydal na Ukrajinu, kde se měl setkat s kolegy ze zpravodajských služeb a ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Ti mu měli představit ambiciózní plán na znovuzískání okupovaných území a zahájení jednání o příměří ještě před koncem roku.

„Ředitel Burns nedávno odcestoval na Ukrajinu, což dělá pravidelně již od začátku ruské agrese,“ uvedl americký úředník pro CNN. „Stejně jako při jiných cestách se ředitel setkal se svými ukrajinskými zpravodajskými protějšky a prezidentem Zelenským a potvrdil závazek USA sdílet zpravodajské informace s cílem pomoci Ukrajině bránit se ruské agresi.“

Úředník poznamenal, že Burns cestoval do Kyjeva ještě před vzpourou šéfa Vagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina, která tak nebyla předmětem jednání. Jiný úředník sdělil CNN, že Burns po vzpouře hovořil se svým ruským protějškem Sergejem Naryškinem a měl ho ujistit, že USA s povstáním nemají nic společného.

Reklama

Doporučované