Hlavní obsah

Soud osvobodil tureckou influencerku, které hrozilo vězení za odhalené fotky

Foto: Instagram/Merve Taşkın

Merve Taşkinová u soudního slyšení 12. ledna 2023.

Reklama

Soud v Istanbulu zprostil viny hvězdu tureckých sociálních sítí, které za sdílení odhalených snímků hrozily až tři roky vězení. Úřady modelku stíhaly již kvůli zveřejnění fotografií sexuálních pomůcek z amsterdamského Muzea sexu.

Článek

Sdílení odhalených fotografií mohlo stát tureckou influencerku Merve Taşkinovou svobodu. Podle obvinění se měla třiadvacetiletá žena totiž dopustit sdílení obscénního obsahu, za což jí podle tureckého zákona hrozily až tři roky vězení.

K soudu se měla dostavit kvůli aktivitě v rámci serveru OnlyFans, který v principu slouží jako služba předplatného internetového obsahu, ale zpopularizoval ji hlavně prodej pornografického materiálu a zveřejnění odhalených snímků na instagramu, kde má více než půl milionů sledujících.

„Doufám, že to není můj poslední příspěvek. Doufám, že se budu moci znovu podělit o fotografii s popiskem osvobozena,“ napsala Taşkinová jen krátce před slyšením na svém instagramu.

Mladá žena byla ve čtvrtek nicméně zproštěna viny. Po vynesení rozsudku objala svého právníka a řekla: „Jsem velmi šťastná,“ popsala BBC na turecké verzi svého webu.

„Bylo to velmi důležité rozhodnutí. Protože tento případ, který je útokem na odívání a životní styl žen v Turecku, byl uzavřen v náš prospěch,“ podotkl právník influencerky Feyza Altun. Již dříve Taşkinová podotkla, že smazala mnoho svých příspěvků, které by ji mohly dostat do problémů.

Taşkinová nestála před tureckým soudem poprvé

Turecká influencerka Merve Taşkinová umístila na svůj instagramový účet snímky z výletu do Amsterdamu. Půl milionu jejích followerů si tak mohlo prohlédnout i snímky z Muzea sexu. A nastal problém.

Nejde také o první případ, kdy hvězda tureckých sociálních sítí čelí obvinění kvůli fotografiím na sociálních sítích. Loni se do hledáčku turecké policie dostala kvůli sdílení snímků z amsterdamského Muzea sexu.

„Mým cílem bylo jen pobavit,“ vysvětlila tehdy. Turecké úřady ovšem byly jiného názoru.

Podle obvinění se měla, podobně jako nyní, dopustit šíření obskurního materiálu, čímž porušila 226. článek tureckého trestního zákoníku. Ten vychází z ústavy vzniklé v roce 1982 a mnoho kritiků volá po jeho zrušení. Konzervativní prezident Recep Tayyip Erdoğan to nicméně nemá v plánu.

Influencerka se tehdy těšila podpoře i ředitelky samotného muzea. „Je neskutečné, že se něco takového děje. Naše muzeum má za cíl vzdělávat lidi z celého světa o historii sexu. Obdivujeme, že jste se vyjádřila a zveřejnila takovéto obrázky,“ napsala.

Soud nakonec tehdy mladou ženu odsoudil k pětileté podmínce.

„U soudu jsme argumentovali tím, že v souvislosti s mými příspěvky by se mělo přihlížet ke svobodě projevu. Ve světě nic podobného neexistuje, nejdeme jiným státům příkladem, ale pouze ukazujeme, jak jsme ve svobodě projevu pozadu. Soud nám nicméně za pravdu nedal,“ napsala k tehdejšímu rozsudku influencerka.

Reklama

Související témata:

Doporučované