Hlavní obsah

„Cukrová krize“ u sousedů. Poláci počítají, jestli jet na nákup do Česka

Foto: Kamil Zajaczkowski, Shutterstock.com

Některá polská média na základě srovnání doporučují lidem nakupovat cukr v Česku (ilustrační snímek).

Reklama

Polsko poslední týdny ovládá „cukrová panika“. Lidé v obchodech cukr ve velkém vykupují a shánějí ho i za hranicemi. Obchody zavedly limity prodeje.

Článek

Trochu to připomíná masové vykupování trvanlivých potravin ze začátku pandemie koronaviru. Žádanou komoditou teď ale v Polsku nejsou těstoviny nebo rýže, ale cukr. Ten se dokonce stal nedostatkovým zbožím, protože ho obchody nestíhají doplňovat.

Cukr jako „luxus“

Důvodem je paradoxně panika lidí z toho, že cukr z pultů obchodů zmizí. Média píšou o „cukrové krizi“ nebo o cukru jako o „luxusním zboží“.

V řadě obchodních sítí v Polsku už několikátý týden platí limit pro nákup cukru. Prodejci se brání cukrové nákupní horečce, která zemi zachvátila už v červenci. Někde je možné koupit maximálně deset kilo a někde jen pět.

Polský úřad pro ochranu hospodářské soutěže a spotřebitele dokonce vyzval zákazníky, aby nepodléhali emocím a aby nevykupovali cukr do zásob. „Apelujeme na prodejce i konzumenty, aby zachovali zdravý rozum,“ uvedl úřad.

Jaké ceny jsou u nás, v Polsku a Německu?

Seznam Zprávy nedávno přinesly srovnání cen potravin a drogerie v Česku, Německu a Polsku. Po pěti měsících jsme se znovu vydali do prodejen Lidl v severočeském Frýdlantu, německé Žitavě a polském městě Bogatynia.

Zatímco v Česku stejný nákup od února zdražil o 102 korun a v Německu o 135 korun, v Polsku jsme si připlatili jen 28 korun.

O zdánlivém nedostatku cukru slyšelo podle průzkumu citovaného deníkem Rzeczpospolita na 90 procent Poláků. Zásoby si prý tvoří jen 13 procent z respondentů. Cukru je přitom v zemi i v Evropě dost, upozorňuje list.

Ministr: Řetězce na panice vydělaly

O tom, že k vykupování cukru není důvod, mluvil tento týden ministr zemědělství Henryk Kowalczyk. „Cukr už se začíná objevovat, myslím, že si už lidé udělali zásoby,“ řekl politik. K vykupování cukru podle něj nebyl důvod.

„V jednom obchodě byl místo cukru prázdný regál, někdo to vyfotil, dal na sociální sítě – a lidé začali cukr vykupovat. Poněvadž je jeho skladování snadné, kupovali i 10 nebo 20 kilo. Ceny rostly, takže si myslím, že se obchodní řetězce pěkně napakovaly penězi,“ dodal Kowalczyk.

Důvodem vykupování cukru je kromě obav z nedostatku hlavně jeho rychlé zdražování a také tradiční vyšší letní poptávka – například kvůli zavařování. Lidé si dělají zásoby suroviny ještě před dalším očekávaným zdražením.

A zásoby si podle maloobchodních sítí dělají i podnikatelé, tedy cukráři, pekaři a restauratéři a malí prodejci, kteří v diskontech nakupují cukr levnější než ve velkoobchodech, upozorňuje Business Insider.

Za kilo platí 26 až 31 korun

Cukr v Polsku v prvním pololetí zdražil o 37 procent. Ještě v červnu stálo kilo cukru 4 zloté, tedy asi 20 korun, teď se cena zvýšila na 5-6, tedy 26 až 31 korun. V některých obchodech se ale podle serveru WP.pl prodává až za 10 zlotých. A zdražování má kvůli inflaci, drahým cenám pohonných hmot i lidské práce pokračovat.

Polská média dokonce přinášejí srovnání ceny cukru s obchody v zahraničí, protože někteří zákazníci pro něj jezdí do sousedních států. „Proč cukr zdražuje? V Česku ho koupíte levněji,“ píše například server Wirtualna Polska.

Zatímco Češi jezdí do Polska kvůli levnějším pohonným hmotám a řadě levnějších potravin, Poláci z příhraničí jezdí do ČR kvůli cukru. Ten v českých obchodech koupí za cenu od 15 do 26 korun za kilo, tedy asi za 3-4 zloté, píše web.

I v Česku přitom cukr meziročně zdražil. V červnu to bylo o 33 procent na 20,24 Kč za kilogram cukru krystal.

Reklama

Související témata:

Doporučované