Hlavní obsah

Exploze na polské policii: velitel pro smích a na Ukrajině padají hlavy

Foto: Profimedia.cz

Polský policejní prezident Jarosław Szymczyk.

Reklama

Kvůli explozi na velitelství čelí polská policie vtipům a na Ukrajině padají hlavy. Po týdnu je o něco jasnější, k čemu ve Varšavě došlo.

Článek

„Lepší číst memy než nekrology,“ prohlásil v úterý v Polské televizi Jarosław Szymczyk, šéf polského policejního sboru čili obdoba českého policejního prezidenta.

Narážel tak na internetový výsměch kvůli incidentu, který se stal minulou středu v jeho kanceláři na hlavním policejním velitelství ve Varšavě.

V soukromé místnosti sousedící se Szymczykovou kanceláří došlo před osmou ráno k výbuchu jednoho ze dvou granátometů, které dostal jako dar při své nedávné pracovní cestě na Ukrajinu.

Suvenýry z Ukrajiny

Jeden granátomet v podobě tuby předělané na reproduktor dostal Szymczyk od ukrajinského policejního velitele Ihora Klymenka. Jde o „suvenýr“, který teď během války Ukrajinci vyrábějí z použitých jednorázových protitankových granátometů, se kterými se bojovalo proti ruským tankům. „Tuba“ podle rádia RMF FM skutečně hrála, a byla tudíž neškodná.

Výcvik ukrajinských vojáků v Česku

Ve vojenském prostoru Libavá v Olomouckém kraji už jsou ukrajinští vojáci na plánovaném cvičení. Nyní končí první turnus, další bude v roce 2023.

Jinak to ovšem bylo s druhým darem, který dostal polský generál od zástupce velitele ukrajinské Státní služby pro mimořádné události generála Dmytro Bondara. Šlo o další použitý granátomet, tentokrát ale nepředělaný na jiné zařízení. Ukrajinci podle Poláků ujišťovali, že je už použitý a bezpečný.

Díra ve stropu a v podlaze

Polská delegace oba dary převezla do Varšavy automobily a Szymczyk si je vystavil v soukromé místnosti vedle své kanceláře. Generál opakovaně popřel, že by se z granátometu snažil střílet.

K explozi podle něj došlo ve chvíli, kdy granátomet od generála Bondara postavil svisle na podlahu. Výbuch pak směřoval dolů do podlahy a nahoru do stropu, čemuž odpovídají i škody v kanceláři.

Podle rádia RMF FM došlo k proražení podlahy i stropu, ve kterých zůstala díra velikosti talíře, a k poškození celkem tří pater.

Foto: Wikimedia Commons/Creative Commons/Reise Reise

Pravděpodobně došlo k odpálení granátometu RGW-90 (ilustrační snímek).

Szymczyk vyvázl se zraněním a zranění utrpěl i pracovník ochranky z místnosti pod Szymczykovou kanceláří, na kterého spadlo proraženým stropem osvětlení.

Informační embargo

Věc vyšetřuje polská prokuratura a také vnitřní kontrarozvědka ABW. Jednou z verzí je nedbalost při výrobě „suvenýru“ a špatná kontrola na ukrajinské straně. Otazníky panují i kolem převozu takových předmětů přes hranice bez nahlášení a nakládání s nimi v Polsku.

Prokuratura uvalila na případ informační embargo a sama policie minulý týden informovala o explozi až po tlaku médií. Generál Szymczyk nakonec v pondělí i v úterý věc v médiích vysvětloval. V Polské televizi se objevil se zafačovaným uchem a sám se označil za oběť.

Na Ukrajině řeší incident tajná služba SBU. Polský ministr vnitra v té souvislosti v úterý informoval, že ukrajinský generál Dmytro Bondar byl postaven mimo službu a že Ukrajinci zahájili trestní řízení.

Z generála živoucí mem

Události na policejním velitelství vzbudily v Polsku pozdvižení, ale vyvolaly i úsměvné reakce a výsměch. Policejní velitel se stal předmětem mnoha vtipů.

Incident poškodil image nejen Szymczyka, ale i celé policie. Média už týden do detailů případ propírají. Dokonce se publikoval i průzkum, v němž se na 80 procent lidí vyslovilo pro Szymczykův konec ve funkci a skloňují se také jména možných Szymczykových nástupců.

„Blíží se Vánoce a spoléhá se na to, že aféra utichne. Ale to se spíš nestane, protože míra kompromitace je obrovská. Generál Szymczyk, který ujišťuje, že nerezignuje, ztratil zbytky autority. Stal se terčem posměchu svých podřízených, kteří se na svých profesních fórech ptají, jestli může policii šéfovat někdo, kdo se přiblížil Darwinově ceně,“ píše v komentáři list Gazeta Wyborcza.

Vláda za policejním prezidentem zatím stojí. Ministr vnitra Mariusz Kamiński v pondělí vyloučil, že by generál Szymczyk ve funkci končil.

K tématu se vyjadřují politici z vládního i opozičního tábora. Například poslanec Marcin Porzucek z vládnoucí strany Právo a spravedlnost naznačil, že si mohl policejní prezident granátomet splést se stylizovanou lahví alkoholu.

Podle poslankyně opoziční Levice Agnieszky Dziemiacnowiczové-Bąkové exploze znamená, že se „mohou na území Polska přes jeho východní hranici dovážet nabité zbraně, anebo že se policejního velitele netýkají procedury“.

Upozorňuje se také na to, že se granátomety před přesunem na velitelství nezkontrolovaly ani kvůli možným odposlechům.

Rekordman ve funkci

Szymczyk úřaduje rekordních šest let a u policie je už 30 let. Podle deníku Rzeczpospolita se stal policejním prezidentem v dubnu 2016 „tak nějak náhodou“.

Během jeho velení se policii povedlo zabezpečit summit NATO ve Varšavě i akci světové katolické mládeže spojenou s návštěvou papeže. Policistům se také několikrát zvedaly platy a výsluhy.

Kromě úspěchů ale Szymczyka doprovázejí i skandály. Tím největším byla zřejmě smrt pětadvacetiletého Igora Stachowiaka na policejní služebně ve Vratislavi v roce 2016. Policisté proti němu použili paralyzér, i když ležel na zemi v koupelně.

Další kritiku si policie vysloužila mimo jiné kvůli zásahům při demonstracích proti zpřísňování protipotratové legislativy. Policie proti demonstrantům nasadila protiteroristickou jednotku.

Kontroverzní je i kontinuální ostraha u domu šéfa PiS Jarosława Kaczyńského ve Varšavě, která vyžaduje velké personální nasazení.

Reklama

Související témata:

Doporučované