Hlavní obsah

Maďaři můžou udávat úřadům lidi, kteří zpochybňují tradiční rodinu

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace proti maďarskému zákonu o ochraně dětí, který podle Evropské komise diskriminuje sexuální menšiny.

Reklama

V Maďarsku bude možné udávat lidi, kteří dají najevo nesouhlas s tím, jak ústava vnímá rodinu a manželství. Nový předpis může ještě zesílit kritiku Budapešti ze strany EU kvůli diskriminaci sexuálních menšin.

Článek

„Základem rodinných vztahů je manželství“ nebo „matka je žena a otec je muž“. I to stojí v dodatku maďarské ústavy, jehož zpochybnění se nově může stát předmětem udání. Rozhodl o tom parlament ovládaný konzervativní stranou Fidesz premiéra Viktora Orbána.

Lidé tak budou moci orgánům státní správy nebo samosprávy nahlásit například i člověka, který „zpochybňuje ochranu a péči potřebnou pro správný tělesný, duševní a mravní vývoj dětí“. Ten podle politiky Fideszu ohrožují mimo jiné právě LGBT lidé.

Nový zákon ale nestanovuje žádné sankce, které za zpochybnění ústavního dodatku hrozí. Není tak jasné, jaké budou jeho praktické dopady, píše maďarský server HVG.

Do zmíněného výčtu spadá podle slovenského Denníku N taktéž norma, která stanovuje „právo dětí na genderovou identitu odpovídající pohlaví, s nímž se narodily“ a směřuje proti transgender lidem.

Jde o důležitou součást zákona „o ochraně dětí“, který se kvůli diskriminaci sexuálních menšin stal předmětem soudního řízení, jež s Maďarskem zahájila Evropská komise (EK).

Legislativa schválená předloni zakazuje jakoukoliv prezentaci homosexuality a děl s ní spojených ve školách pro děti, které jsou mladší 18 let. Podle ní se tak nesmí v reklamách, jež cílí na děti, ani ukázat jiná než heterosexuální orientace. Maďarský kabinet ji zdůvodňuje snahou chránit děti, zatímco lidskoprávní skupiny normu označují za diskriminační vůči LGBT komunitě.

Co stálo za dodatky v maďarské ústavě?

V ústavě bude napsáno, že „základem rodinných vztahů je manželství“ a „matka je žena a otec je muž“. Dodatek také říká, že Maďarsko chrání „právo dětí na genderovou identitu odpovídající pohlaví, s nímž se narodily“.

Maďarsko plánuje zpřísnění zákona o „ochraně dětí“

Zákon taktéž podle Evropské komise porušuje několik unijních ustanovení. „Ochrana dětí je naprostou prioritou EU a jejích členských států. Maďarský zákon ovšem obsahuje opatření, která nejsou v rámci prosazování tohoto zásadního zájmu ospravedlněná nebo jsou pro dosažení stanoveného cíle nepřiměřená,“ uvedla loni EK.

Legislativa podle ní porušuje základní práva občanů EU stejně jako pravidla vnitřního trhu unie. Česká republika se nicméně k evropské žalobě, kterou podpořilo Německo i Francie, nepřipojí.

Předsedkyně EK Ursula von der Leyenová legislativu dokonce označila za ostudnou. Navzdory tomu plánuje Maďarsko zákon na podzim ještě zpřísnit, napsal server telex.hu.

„Vlády mnoha členských států podlehly genderové propagandě z Bruselu a ze zámoří,“ uvedl v sobotu na twitteru mluvčí vlády Zoltan Kovacs. „Na podzim předložíme parlamentu nová opatření, díky nimž se Maďarsko stane zemí s nejpřísnější legislativou na ochranu dětí v Evropě. Bezpečnost našich dětí je naší nejvyšší prioritou.“

Zákon o udávání schválený vedle snah o boj s korupcí

Maďarský kabinet úterním zákonem také zavedl možnost podávat anonymní podněty při podezření z korupce, což naopak reaguje na požadavky Evropské unie.

Rovněž v této souvislosti panuje mezi Maďarskem a EU spor, na jehož základě Unie zadržuje Budapešti peníze ze svých fondů.

Maďarsko se umístilo z členských států EU na posledním místě v žebříčku nevládní organizace Transparency International, která měří vnímání korupce v jednotlivých zemích, připomněla agentura AFP.

Ani úterní novela zákona ale podle nevládních organizací podmínky pro boj s korupcí nezlepší. Při nahlášení korupce tak stále nebude platit taková ochrana, jaká by měla být.

Reklama

Související témata:

Doporučované