Hlavní obsah

Německo má důkazy o ruských válečných zločinech, oznámil prokurátor

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Generální prokurátor Peter Frank konkrétně zmínil například masové zabíjení v Buči.

Reklama

Německý nejvyšší státní zástupce Peter Frank také chce, aby zločiny Ruska řešil mezinárodní soud.

Článek

Německo uvedlo, že shromáždilo důkazy o ruských válečných zločinech na Ukrajině. V sobotu to řekl generální prokurátor Peter Frank.

„V současné době se zaměřujeme například na masové zabíjení v Buči nebo na útoky proti ukrajinské civilní infrastruktuře,“ řekl Frank listu Welt am Sonntag.

Ukrajina a její západní spojenci obvinili ruské síly ze spáchání zvěrstev v Buči, což je předměstí Kyjeva, krátce po zahájení invaze v únoru loňského roku. Moskva toto obvinění odmítla. Rusko se rovněž při svých útocích zaměřovalo na klíčovou infrastrukturu na Ukrajině, ale popírá, že by záměrně útočilo na civilisty.

Německo začalo shromažďovat důkazy k trestnímu stíhání možných válečných zločinů v březnu 2022. Mimo jiné mezi to patří výslechy ukrajinských uprchlíků a vyhodnocování veřejně dostupných informací, uvedl Frank a dodal, že němečtí prokurátoři zatím nevyšetřují konkrétní osoby.

Frank také vyjádřil přání, aby se ruskou invazí na Ukrajinu zabýval mezinárodní soud. „Připravujeme se na případný pozdější soudní proces - ať už u nás v Německu, u našich zahraničních partnerů nebo u mezinárodního soudu,“ dodal.

Z Ukrajiny

Dopoledne šla na poslední zkoušku ve škole, odpoledne už odjížděla na východ Ukrajiny, teď pomáhá v nemocnici v Bachmutu. Češka na frontové linii.

Zda by to byl Mezinárodní trestní soud (ICC) nebo nějaký zvláštní tribunál, by podle něj záleželo na rozhodnutí mezinárodního společenství.

Na otázku, kdo by měl být souzen, Frank odpověděl, že hnáni k odpovědnosti by měli být ruští státní představitelé a ti, kteří provádějí rozhodnutí na nejvyšších vojenských úrovních.

Speciální válečný tribunál

Ukrajina dlouhodobě usiluje o vytvoření zvláštního tribunálu, který by stíhal ruské vojenské a politické představitele, jež považuje za odpovědné za rozpoutání války. Pro zřízení takového tribunálu se tento týden vyslovil polský prezident Andrzej Duda. Po vzniku instituce již dříve volali europoslanci či zástupci evropských zemí včetně Česka.

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová ve čtvrtek na návštěvě Kyjeva uvedla, že v Haagu bude zřízeno mezinárodní centrum, které se bude stíháním zločinů provedených v rámci agrese na Ukrajině zabývat.

Ukrajinská generální prokuratura na konci ledna oznámila, že ruská armáda spáchala na Ukrajině od začátku invaze přes 66 tisíc válečných zločinů.

Moskva obvinění Kyjeva a západních zemí z válečných zločinů odmítla. Kreml uvedl, že zahájil „zvláštní vojenskou operaci“, jak válku vytrvale nazývá, na ochranu vlastní bezpečnosti.

Reklama

Doporučované