Hlavní obsah

Neznámá kapitola ze života Karla Maye. Autora Vinnetoua zatkli v české stodole

Foto: Natata, Shutterstock.com

Karel May (1842-1912) musel po zadržení na Děčínsku na čtyři roky do vězení. Po propuštění se polepšil a nastartoval spisovatelskou dráhu.

Reklama

Ještě 110 let po úmrtí autora oblíbených „mayovek“ se pátrá po detailech z jeho života. Stopy Karla Maye v Čechách hledá třeba bývalý univerzitní profesor a politik z Vídně, který se o svá zjištění podělil s redakcí Seznam Zpráv.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Valkeřice jsou poměrně nenápadná vesnice v Českém středohoří mezi Děčínem a Českou Lípou. Klasické roubené i hrázděné chalupy s patrem, které se táhnou ve svahu podél cesty v délce čtyři kilometry, připomínají, že tu až do poloviny 40. let minulého století žilo německé obyvatelstvo.

Turistům, kteří do obce s necelými 400 obyvateli zavítají zpravidla v rámci cyklotúry, bývá doporučována návštěva nedaleké kamenné rozhledny Kohout, nebo opuštěných lomů na kámen trachyt.

O tom, že ve vsi pobýval proslulý autor dobrodružných románů Karel May a zažil v kraji dramatické chvíle, se však návštěvníci od místních nejspíš nedozvědí.

„Žiju ve Valkeřicích více než 50 let a nikdy se tady o tom nemluvilo,“ odpověděl Seznam Zprávám starosta František Roller na otázku, jestli ví, že právě v jeho obci byl v roce 1870 odhalen a zatčen budoucí spisovatel May.

Nelze se tomu příliš divit. O této méně slavné kapitolce Mayova životopisu nemají podrobné a úplně spolehlivé informace ani skalní fanoušci jeho díla. Ti se sdružují nejen v Německu, kde sídlí mayovské muzeum, nadace nebo vydavatelství, ale třeba také v Rakousku. Skalní, i když méně organizované příznivce má spisovatel také v Česku.

Shánění a ověřování údajů o uctívaném autorovi, jehož život zahrnoval karamboly včetně několikerých uvěznění, je nekonečné. I když před šesti lety vyšla pětisvazková Kronika Karla Maye (Karl-May-Chronik), v níž se spisovatelova životní pouť a tvorba doslova rozpitvává na více než 3000 stranách, pátrání po detailech z jeho života pokračuje dál.

Foto: Obec Valkeřice, Seznam Zprávy

Historický snímek Valkeřic/Algersdorfu.

Mayovým příznivcům se nedá upřít zaujetí ani poctivá snaha všechny události pokud možno doložit. A je stále po čem pátrat. Právě okolnosti Mayova pobytu a zatčení v Čechách dosud nejsou úplně objasněny. Chybí dostatek spolehlivých pramenů.

„Nedochovalo se skoro nic,“ řekl Seznam Zprávám o dokumentech o Karlu Mayovi vedoucí Státního okresního archivu v Děčíně Jan Němec.

Jediným původním pramenem v Česku je repertář neboli pomocný seznam pro hledání spisů a listin, kde je záznam o Mayově zadržení a zmínka, že se snažil vystupovat pod falešným jménem. „Samotný spis se nedochoval,“ poznamenal archivář.

Naštěstí se dá o zatčení udělat základní obrázek z německých pramenů. Díky následnému vyšetřování v Sasku, kde se May narodil a žil, je také celkem podrobně zdokumentováno, co po jeho české eskapádě následovalo.

Zatčením v Čechách vyvrcholilo Mayovo pohnuté období. V předchozích měsících se skrýval jako zločinec na útěku před saskou justicí. V sedmadvaceti letech měl za sebou zkrachovalou učitelskou kariéru a více než tříletý pobyt za mřížemi za podvody a krádeže.

Po předčasném propuštění z cvikovské věznice v roce 1868 ale s porušováním zákona nepřestal a v červenci 1869 byl zatčen znovu. Ještě tentýž měsíc se mu podařilo utéct z policejního transportu.

Podle regionálního historika Martina Krska se nejprve vypravil do Bavorska, ale pak zamířil za českou hranici, na území tehdejší rakouské monarchie.

„Pěšky prošel přes Cheb, Sokolov a Ústí nad Labem až do Valkeřic na Děčínsku,“ uvedl Krsek, který se nedávno přesunul z Muzea města Ústí nad Labem do Senátu. Stejně jako ostatní místa Mayova „vagabundského“ období tvořily Valkeřice součást německy hovořícího pohraničí, používal se pro ně název Algersdorf.

Nekorektní Vinnetou?

Česko patřilo dlouhá desetiletí mezi země, kde se vydavatelé dobrodružných příběhů od Karla Maye mohli spolehnout na velký zájem čtenářů. Novodobá konkurence zosobněná čarodějem Harrym Potterem a odliv mladších ročníků od knih k digitálním technologiím sice z četby mayovek dělá čím dál více spíš generační záležitost, ti starší je však stále považují za neodmyslitelný zážitek spojený s dětstvím a dospíváním.

Projevilo se to před pár měsíci, kdy se v Německu rozproudila debata nad tím, zda je správné přebírat Mayovo stereotypní líčení života indiánů do současných dětských filmů a knížek, mluvilo se dokonce o rasistickém ztvárnění původních obyvatel Ameriky.

K zatčení Karla Maye došlo v noci 4. ledna 1870. Jednou z otázek, kterou se zanícení „mayologové“ snaží vyjasnit, je přesné místo zadržení.

Spoluautor zmíněné monumentální Mayovy kroniky Hans-Dieter Steinmetz, který prošel vyšetřovací spisy saských úřadů, citoval v jedné ze svých studií tehdejší policejní věstník. Podle něj byl ve Valkeřicích/Algesdorfu odhalen a zatčen cizinec bez průkazu, který „za podezřelých okolností přespával v jedné stodole“.

Objevily se nicméně i trochu odlišné formulace, které badatele podněcovaly k přesnějšímu určení lokality. Například ve zmíněné kronice se píše o zatčení „na půdě domu číslo 95“. U jiných autorů zase můžeme číst formulaci „na půdě stodoly“ nebo „ve stodole domu číslo 95“.

Podle Wilhelma Braunedera, zakladatele Vídeňského kroužku Karla Maye (Wiener Karl-May-Runde), který ve Valkeřicích vícekrát byl a své úvahy o místě Mayova zatčení vyčerpávajícím způsobem popsal ve čtvrtletníku spolku hned v několika článcích na pokračování, je možné se spokojit s formulací „na půdě stodoly vedle domu číslo 95“.

Důkladnost, s jakou se Brauneder a jeho kolegové zabývají Mayovým životem, může působit až „cimrmanovsky“. Tento Rakušan je přitom ve své zemi celkem známou osobností a uznávaným právním expertem. Před odchodem do penze byl profesorem na Vídeňské univerzitě a předním odborníkem na dějiny ústavního práva. V 90. letech byl také poslancem a místopředsedou rakouské sněmovny za Stranu svobodných (FPÖ).

Foto: Mapy.cz, Seznam Zprávy

Snímek stavby na adrese Valkeřice č.p. 95.

Otázkou je, zda stavení, kde byl Karel May zadržen, ještě stojí. Při zadání čísla popisného 95 ve Valkeřicích do mapových vyhledávačů se zobrazí historická stodola s přilehlým domem.

Podle Braunedera původní budova ve vesnici už neexistuje. „Ale Mayovy stopy do Algersdorfu a v Algersdorfu bylo možné rekonstruovat poměrně přesně,“ shrnul své dojmy z návštěv Valkeřic pro Seznam Zprávy mayovský badatel, který se na začátku příštího roku chce s přáteli podívat do Valkeřic znovu.

Karel May a Čechy: Nečekaná inspirace

Poprvé Karel May překročil hranici do Čech nejspíš už před útěkem z vězeňského transportu v roce 1869. Do jeho zločineckého „repertoáru“ totiž patřilo i pašování alkoholu.

Doloženy jsou ale až pozdější návštěvy, kromě útěkové anabáze a zatčení ve Valkeřicích už šlo o pobyty ze spisovatelského období.

1897 - západní a severní Čechy: Spolu s první manželkou Emmou cestuje Karel May z bavorského Regensburgu do západních Čech a navštěvuje Cheb, Sokolov a Chomutov. Sokolovský hostinský Franzl Scholz a jeho manželka Anna se nejspíš stali předlohou pro postavy, které ztvárnil v témže roce v románu Vánoce.

1897 - Brná (nyní součást Ústí nad Labem): V roce 1897 se Karel May do Čech ještě vrátil a ubytoval se v Penzionu Herzig v Brné u Ústí nad Labem (penzion fungoval i po sametové revoluci pod názvem Srdíčko). May zde napsal velké části románu Vánoce, ve kterém podle znalců popsal i některé své zážitky z unikání před zákonem po útěku ze Saska. Traduje se, že nechal vyklidit pokoj a zařídit jej jako indiánský příbytek, stěny prý zdobily zbraně.

Podle historika Martina Krska se okolní příroda mohla otisknout v Mayových románech.

„Rozeklaná skaliska domoviny Apačů připomínají Průčelskou rokli mezi Brnou a Němčí na okraji průmyslového města Ústí nad Labem. Romantické vodopády v okolí Stříbrného jezera pak zase mohly čerpat inspiraci z 12 metrů vysokého Vaňovského vodopádu hned na protější straně Labe,“ zauvažoval Krsek.

Od 90. let je v Ústí nad Labem podle Karla Maye pojmenovaná ulice a turistická stezka.

1898 - Praha: V únoru 1898 cestoval May přes Prahu do Vídně a v české metropoli se asi na týden ubytoval. O jeho pobytu informoval i tehdejší tisk. V říjnu téhož roku znovu přijel do Prahy, aby zde urovnal spor se svým českým vydavatelem Josefem Vilímkem. V Hotelu de Saxe v Hybernské ulici ho už jako velmi slavného spisovatele navštívil také tehdy třináctiletý Egon Erwin Kisch, pozdější německy píšící „zuřivý reportér“.

1911 - Jáchymov: Od května do června May pobýval s manželkou Klárou v jáchymovských lázních, kde se léčil ze svých chorob. Účinky koupelí si pochvaloval, následující rok však zemřel.

Běžného čtenáře mayovek, který si s hledáním přesného místa dopadení nechce lámat hlavu, může zaujmout historka s falešnou identitou, kterou si budoucí autor indiánských a dalších románů v roce 1870 vymyslel.

Karel May, kterého eskortovali nejprve do cely v nedalekém Benešově nad Ploučnicí a posléze do Děčína, totiž vyšetřovatele přesvědčoval, že se jmenuje Albin Wadenbach. Vykládal, že je zbloudilým synem bohatého majitele kakaových plantáží na Martiniku a že jeho doklady má bratr, se kterým cestoval po Evropě. Četníci této fabulaci zpočátku asi i věřili. Skutečnou identitu zatčeného se podařilo definitivně rozkrýt až po zprávě saské policie, která poskytla kolegům na české straně fotografii domnělého plantážníka.

V březnu 1870 byl odhalený recidivista předán z Děčína do Saska, kde ho následující měsíc okresní soud v Mittweidě poslal za podvody, krádeže a falšování dokladů na čtyři roky za mříže.

Trest si May odseděl ve věznici ve Waldsheimu, kde pracoval při balení doutníků a zřejmě prošel také vnitřní katarzí. I ve zbytku života si sice dál vymýšlel, například když se označoval za předlohu románového Old Shatterhanda, na dráhu zločince se už ale nevrátil.

Naopak: po propuštění už nezadržitelně směřoval k veleúspěšné spisovatelské kariéře.

Reklama

Související témata:
Karel May
Old Shatterhand
Valkeřice

Doporučované