Hlavní obsah

Očkovacího premianta zasáhl omikron. V Brémách za tím vidí Nizozemce a trhy

Foto: Profimedia.cz

Jedním z důvodů rychlého rozšíření omikronu v Brémách mohly být otevřené adventní trhy.

Reklama

Sever Německa zasáhla další covidová vlna. Zatímco epidemii varianty delta zvládaly regiony na severu lépe než zbytek země, teď jsou Šlesvicko-Holštýnsko a městské státy Brémy a Hamburk vysoko nad celostátním průměrem.

Článek

Vůbec nejvyšší hodnotu sedmidenní incidence, tedy počet nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, mají právě více než půlmilionové Brémy, které tvoří stejnojmennou spolkovou zemi společně s přístavním městem Bremerhaven. „Brémy jsou první spolková země, kterou plnou silou zasáhla omikronová vlna,“ řekl v pondělí brémský starosta Andreas Bovenschulte z SPD.

Šíření ve městě a na trzích?

V pondělí činila incidence v Brémách 1080,9, celostátně přitom dosahovala 375,7. Město přitom platí v Německu s 87 % za vůbec nejproočkovanější spolkovou zemi. Proč tedy hlásí tak vysoká čísla?

Důvodů je víc, píše ARD. Ve městě už minulý týden představovala mnohem nakažlivější varianta omikron více než 85 procent odhalených případů. V Dolním Sasku, které Brémy obklopuje, to bylo ve stejnou dobu 66 procent a v nedalekém Hamburku 58.

Svou roli hraje i rozdílná rychlost šíření nákazy v metropolitní oblasti a na venkově. Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach z SPD krátce po Vánocích označil za možný důvod blízkost hranic s Nizozemskem, kde se začal omikron ve velkém šířit už před Vánoci.

Městský senát, tedy brémská vláda, Lauterbachovu hypotézu nevyloučil ani nepotvrdil. Faktem je, že Nizozemci do města pravidelně rádi přijíždějí na adventní trhy. Ty loni, na rozdíl od drtivé většiny německých měst, v Brémách zůstaly otevřené.

Pro vstup na trhy platilo nejprve pravidlo 3G, tedy nutnost očkování, negativního testu nebo prodělání nemoci. Posléze se pravidlo zpřísnilo na 2G a negativní test už pro pití svařeného vína nestačil. Trhy zůstaly otevřené i v době, kdy už bylo jasné, že se začal ve velkém šířit omikron. Deník Welt v té souvislosti píše o přílišné pýše hanzovního města.

Foto: Profimedia.cz

Kontrola potřebných dokladů před vstupem na adventní trh v Brémách loni v prosinci.

Šíření nákazy výrazně zrychlilo v době od 28. prosince do 6. ledna, kdy v nejmenší německé spolkové zemi incidence vystřelila z 265 na 713 případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel.

V Brémách proto výrazně zpřísnili restrikce a i očkovaní dvěma dávkami nebo zotavení lidé potřebují od pondělí pro návštěvu restaurace nebo divadla negativní výsledek testu na koronavirus.

Na očkování sází Brémy při boji s covidem i dál. Starosta vyzývá k přeočkování posilující dávkou vakcíny. Podle dat Institutu Roberta Kocha dostalo v Brémách třetí dávku 46,5 procent lidí. Celostátně je to v Německu 43 procent. Žebříčku vévodí Sársko s 52 procenty.

„Důvodem současného vývoje je to, že očkování, tedy první a druhá dávka, proti omikronu tak dobře nepomáhá,“ uvedl politik SPD. Vakcinace ale chrání před těžkým průběhem choroby, což v Brémách vidí i na jednotkách intenzivní péče, kde je situace stabilizovaná. „Teď máme na JIP 26 lidí. Na vrcholu druhé vlny jsme jich tam měli na 50, tedy zhruba dvakrát tolik,“ citovala v pondělí brémského starostu televize RTL.

Reklama

Doporučované