Hlavní obsah

Zklamání a beznaděj. Kuciakův kamarád hodnotí verdikt nad Kočnerem

Foto: Rosalicka, Shutterstock.com

Novinář Ján Kuciak a jeho snoubenka Martina Kušnírová byli zavražděni 21. února 2018.

Reklama

„Je to velká hanba slovenské justice,“ řekl Seznam Zprávám o rozhodnutí slovenského soudu investigativní novinář Marek Vagovič, který s Jánem Kuciakem spolupracoval. O vlivu verdiktu na nadcházející parlamentní volby pochybuje.

Článek

Slovenský specializovaný trestní soud v pátek i v novém líčení v případě zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové zprostil obžaloby Mariana Kočnera, který byl obviněn z objednání vraždy novináře a jeho přítelkyně. Jeho známou Alenu Zsuzsovou soud za objednání vraždy odsoudil na 25 let.

Senát se rozhodl ctít presumpci neviny - podle něj stát dostatečně neprokázal Kočnerův podíl na vraždě. Prokuratura i rodina Jána Kuciaka se rozhodly podat odvolání, takže proces bude pokračovat.

Verdikt značnou část slovenské veřejnosti zaskočil. „Zřejmě nejsem jediná, která nyní cítí zklamání a překvapení z dnešního rozsudku,“ napsala na sociální síti Facebook slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Seznam Zprávy požádaly o reakci dlouholetého kolegu a kamaráda Jána Kuciaka Marka Vagoviče. Jako novinář zakládal investigativní oddělení webu Aktuality.sk, kde pracoval Kuciak. V současnosti píše pro slovenský deník Postoj. Vydal několik publikací věnujících se vraždě Jána Kuciaka a vnitropolitické situaci během dlouholeté vlády Roberta Fica a jeho strany SMER.

„Vzpomínka na Jána a Martinu bohužel částečně vybledla. Toto téma už voliče tolik nemobilizuje jako v minulosti,“ odpovídá Vagovič na otázku, jestli může verdikt nějak ovlivnit předčasné parlamentní volby, které Slovensko čekají na podzim.

Co rozhodnutí soudu pro Slovensko znamená?

Je to velká hanba slovenské justice. Nečekal jsem to, hlavně po tom, co Nejvyšší soud nařídil specializovanému trestnímu soudu, že má vzít v potaz nové důkazy. V zásadě se očekávalo, že rozhodnutí bude úplně opačné. To znamená, že odsouzení z vraždy Jána Kuciaka budou nejen Alena Zsuzsová, ale i Marian Kočner.

Zajímaly by mě důvody, proč tomu tak nebylo, protože Zsuzsová a Kočner jsou spojená nádoba. Zsuzsová neměla žádný motiv, na rozdíl od Kočnera. Jsem zvědavý, jak to specializovaný trestní soud zdůvodní.

Jaký bude další vývoj v případu?

Očekávám, že rodiny Jána a Martiny se odvolají, už to i avizovaly. Nejvyšší soud má několik možností. Zaprvé, může potvrdit rozsudek v případě Zsuzsové. Což se pravděpodobně stane.

Foto: Profimedia.cz

Investigativní novinář Marek Vagovič několik let spolupracoval s Jánem Kuciakem.

V případě Kočnera může Nejvyšší soud potvrdit osvobozující verdikt, ale ani nemusí. V takovém případě se případ vrátí před specializovaný trestní soud. Může nařídit, aby vzal soud v potaz nové důkazy, nicméně může přistoupit i k radikálnímu řešení, a to je výměna celého soudního senátu.

Myslíte si, že je výměna senátu pravděpodobná?

Těžko odhadovat. Nechci spekulovat. Není to standardní řešení. Na druhou stranu ale současný senát opakovaně ignoroval důkazy proti Marianu Kočnerovi. Takže si myslím, že je to jediné možné řešení.

Co nyní cítíte?

Velké zklamání kombinované s frustrací a beznadějí. Zároveň mám naději, že stále nejsme na konci. Stav je stále 1:1. Zsuzsová vinna, Kočner zproštěný viny. Počkejme si na třetí kolo a doufejme, že konec bude ve prospěch spravedlnosti 2:1.

+6

Bude mít rozsudek vliv na blížící se parlamentní volby na Slovensku?

Nemyslím si, že rozhodnutí soudu bude mít přímý vliv na volby. Volby jsou ještě daleko. Před soudem nestojí žádný vysoce postavený politik jako například Robert Fico. Vražda se sice stala během jeho vlády. Může být za ty tragické události nějakým způsobem nepřímo politicky odpovědný. Nicméně toto není typ rozsudku, který by mobilizoval voliče.

Vzpomínka na Jána a Martinu bohužel částečně vybledla. Toto téma už voliče tolik nemobilizuje jako v minulosti. Situaci by změnilo jedině, kdyby byl pravomocně odsouzený některý vysoce postavený politik z éry SMERu.

Reklama

Doporučované