Hlavní obsah

První symbol ruské krutosti. Snímek změnil Ukrajince život

Foto: Omar Marques/Anadolu Agency, Profimedia.cz

Olena Kurylová s fotografem agentury Anadolu Wolfgangem Schwanem, autorem snímku v pozadí. V listopadu se setkali ve Varšavě.

Reklama

Snímek její zakrvácené tváře se stal jedním ze symbolů prvního dne ruského vpádu na Ukrajinu. Učitelka Olena Kurylová teď bydlí v Polsku a doufá, že se bude moci vrátit domů.

Článek

Začátek ruské invaze na Ukrajině přesně před rokem časně ráno odstartovaly výbuchy po celé zemi. Raketu Rusové odpálili i před dům Oleny Kurylové v Čuhujivě v Charkovské oblasti.

„Jedna z raket dopadla před okna našeho bloku. Dodnes si pamatuji ten obrovský záblesk. Došlo mi, že válka začala,“ říká teď, rok od invaze, Kurylová pro polský deník Fakt. Právě do Polska pak žena před válečným konfliktem uprchla a teď žije ve Wojkowicích v polském Slezsku.

Osudový snímek

„Výbuch byl tak silný, že vyrazil okna s dvojitým zasklením. Všechno v domě se rozbilo a já jsem byla celá od krve. Na pravé oko jsem neviděla,“ řekla teď po roce polskému listu.

V těle měla zabodané úlomky skla a trosek. „Bolest jsem necítila, protože pracoval adrenalin, ale věděla jsem, že musím utíkat. Před domem byly sanitky, takže jsem poprosila o pomoc. Část střepů mi vytáhli, ovázali mi hlavu a chtěli mě vzít do nemocnice, jenže tam byla spousta lidí v horší situaci než já,“ řekla Kurylová Faktu.

Zraněnou a zakrvácenou Kurylovou před zničenou budovou v Čuhujivě vyfotografoval fotograf Wolfgang Schwan. Fotografie se rychle stala důkazem a symbolem toho, že Rusové na Ukrajině nešetří ani civilní obyvatelstvo.

24. února 2022

Rekonstruujeme dění z loňského února. Připomeňte si události, které bezprostředně předcházely povelu Vladimira Putina k útoku, i to, co zažívala Ukrajina v první den invaze:

Kurylová si podle svých slov uvědomuje, že se během chvilky stala symbolem a jednou z tváří války. „Byla jsem prvním člověkem zachyceným na snímcích, který zažil a ukázal, že agrese Ruska je namířená proti civilistům,“ říká třiapadesátiletá učitelka v mateřské školce a choreografka.

Čtyři operace oka

S tím se podle ní pojí i určité poslání: „Mohu pomoct Ukrajině, aby vítězství přišlo co nejdřív.“

Na poraněné oko Kurylová nakonec naštěstí vidí, i když s jistými potížemi. Musela kvůli tomu ale podstoupit tři operace v polských Katovicích a jednu v Londýně.

„Nikdy nezapomenu, co se stalo. Šrámy na duši mám ještě teď, i když můj obličej už vypadá dobře. Dodnes mám posttraumatický syndrom, každou noc mívám hrozné sny, že létají letadla, že letí rakety,“ líčí.

Rozhovor s ukrajinskou vicepremiérkou

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková poskytla Seznam Zprávám exkluzivní rozhovor.

Ruská válka Kurylové zasáhla i přímo do osobního života. Zatímco ona uprchla do Polska, její manžel musel zůstat na Ukrajině, a to nakonec vedlo z manželovy strany k rozchodu. Oporou je teď ženě v Polsku její dcera.

Výročí invaze, tedy dne, který Kurylové obrátil život vzhůru nohama, chce žena strávit o samotě. I když neví, jak dlouho válka ještě potrvá, věří ve vítězství Ukrajiny a modlí se za něj.

„Až to skončí, vrátím se domů, pozvu všechny dobré lidi, kteří pro mě udělali tolik dobrého. Na moji Ukrajinu se vejdete vy všichni. Dnes všem za všechno z celého srdce děkuji,“ dodala Olena Kurylová v rozhovoru.

Reklama

Doporučované