Hlavní obsah

Slovenská vláda se rozpadá. Sulíkova strana oznámila odchod

Foto: Profimedia.cz

Členové vlády za SaS: ministryně spravedlnosti Mária Kolíková, ministr hospodářství Richard Sulík a ministr školství Branislav Gröhling.

Reklama

aktualizováno •

Strana SaS od začátku léta požaduje odchod ministra financí a šéfa největší vládní strany OLaNO Igora Matoviče. Dala mu ultimátum do konce srpna, které Matovič nevyslyšel.

Článek

Ministři za slovenskou stranu Svoboda a solidarita (SaS) ve středu podají demisi, oznámil v pátek šéf SaS a ministr hospodářství Richard Sulík.

Tento krok v době trvající vládní krize zdůvodnil tím, že nebyl splněn požadavek SaS, aby kabinet opustil ministr financí a šéf nejsilnějšího vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igor Matovič. OLaNO a další dvě vládní strany nemají ve sněmovně dohromady potřebnou většinu.

Kromě ministra hospodářství SaS ve vládě premiéra Eduarda Hegera zastupují ministři zahraničí, spravedlnosti a školství.

„Podáme demisi příští středu po vládě. Dívat se na to, jak Matovič ničí zemi svými výmysly, to je obří zátěž pro zemi,“ řekl Sulík. Dodal, že přijetí demise hlavou státu očekává 8. září.

Sulíka prý zaujalo, s jakou lehkostí se ostatní tři koaliční strany dokázaly zbavit „nejpřínosnějšího koaličního partnera“. Podle něj nemají další jednání smysl. Předseda SaS slíbil, že jeho strana nebude blokovat další jednání parlamentu, například proto, aby Slovensko mohlo schválit vstup Finska a Švédska do NATO.

Rozhovor ke slovenské vládní krizi

Přečtěte si rozhovor Seznam Zpráv se slovenským politologem Grigorijem Mesežnikovem, který vznikl v počátcích současné slovenské vládní krize.

SaS už v červenci odstoupila od koaliční smlouvy a partnerům dala čas na splnění zmíněného ultimáta do konce srpna.Tento její krok dosud neměl výraznější dopad na koalici, protože ministři za SaS pokračovali ve své práci a parlament nejednal kvůli letní přestávce.

Vládní krizi dlouhodobě komplikují osobní spory Sulíka a Matoviče. Slovenský politolog Grigorij Mesežnikov ale v nedávném rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že hlavním důvodem neshod je politický program - SaS se projevuje jako liberální, OLaNO jako konzervativní strana.

Za komplikovanější politickou osobnost ale Mesežnikov považuje Matoviče. „Za každou cenu chce prosadit to, co si myslí, že je důležité. Je velmi prchlivý, pomstychtivý, sebestředný politik. To nejsou vlastnosti jen jeho, takovéto vlastnosti mají i další politici, ale u něho je to jejich nadstandardní koncentrace,“ míní slovenský politolog.

To ale neznamená, že by Sulík nenesl vinu. „Také tolik nedělá ústupky, ale více než Matovič. Dokonce připustil, že i on sám odejde z vlády, když odejde Matovič, takže nějaká sebereflexe tam je,“ řekl Matovič.

Reklama

Doporučované