Hlavní obsah

Sunakův zástupce končí. Podřízení tvrdí, že je doháněl k slzám i zvracení

Foto: Profimedia.cz

Dominic Raab byl britským vicepremiérem a ministrem spravedlnosti.

Reklama

aktualizováno •

Dominic Raab odstoupil z funkce ministra spravedlnosti a místopředsedy vlády. Učinil tak poté, co měsíce čelil obviněním ze šikany nejen na ministerstvu spravedlnosti. Omluvil se, ale zpochybnil závěry nezávislého vyšetřování.

Článek

Dvojka britského konzervativního kabinetu odchází po skončení nezávislého vyšetřování, které prověřovalo formální stížnosti na jeho jednání se státními úředníky. Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti Dominic Raab měl podle nich ponižovat zaměstnance, dohánět je k slzám a způsobovat to, že před společnými schůzkami nervozitou zvraceli, píše britský deník The Guardian.

„Úředníci se báli chodit do jeho kanceláře. Raab si nebyl vědom dopadu svého chování na lidi, kteří pro něj pracovali,“ uvedl pro rozhlasovou stanici Times Radio loni v listopadu vysoce postavený diplomat Simon McDonald.

„Šlo o vyjadřování, o jeho tón. Byl k lidem velmi příkrý, a dělal to i před ostatními. Myslím, že se lidé cítili ponížení,“ vysvětlil McDonald s tím, že si dokáže Raaba představit jako člověka, který umí šikanovat a kolem kterého se šikana děje.

Raab jakoukoli šikanu státních zaměstnanců důsledně popíral. Následovalo proto nezávislé vyšetřování, které mělo zjistit fakta; nikoli říct, zda se vicepremiér šikany dopustil.

Zkušený právník Adam Tolley z pověření premiéra Rishiho Sunaka prověřoval osm formálních stížností, které podle BBC zahrnovaly tvrzení nejméně 24 lidí. Netýkaly se jen Raabova počínání v Sunakově kabinetu, ale už jeho chování v pozicích ministra zahraničí ve vládě Borise Johnsona a ministra pro brexit v týmu Theresy Mayové.

Z Británie

Evropská krajní pravice chválí návrh britského zákona o nelegálním přistěhovalectví. Ten zpochybnila vysoce postavená úřednice EU a zopakovala své pochybnosti o legálnosti těchto plánů.

Vyšetřování zjistilo, že Raab při několika příležitostech s podřízenými na ministerstvu spravedlnosti „jednal zastrašujícím způsobem v tom smyslu, že zašel dál, než bylo nezbytné nebo odpovídající pro zajištění kritické zpětné vazby, a také je urážel v tom smyslu, že činil nekonstruktivní kritické komentáře o kvalitě odvedené práce,“ citovala ze zprávy zveřejněné v pátek BBC.

K podobným závěrům vyšetřování dospělo i při zkoumání Raabova působení na ministerstvu zahraničí. V rámci pracovní schůzky se prý „bezdůvodně a soustavně choval agresivně“.

Konečným arbitrem v otázce, jaké důsledky ze zprávy vyplynou, měl být podle původního záměru předseda vlády Rishi Sunak.

„Když mi budou předložena přesvědčivá nezávislá zjištění, že někdo v mé vládě nejednal s integritou nebo standardy, které bych od něj očekával, nebudu váhat podniknout rychlé a rozhodné kroky,“ přislíbil Sunak v únoru.

Raab ho ale v pátek s komentářem předstihl a zveřejnil svůj rezignační dopis, v němž se proti závěrům vyšetřování ohradil.

„Cítím povinnost přijmout výsledek vyšetřování, které zamítlo všechna tvrzení vznesená proti mně s výjimkou dvou. Rovněž se domnívám, že tyto dva nepříznivé závěry jsou chybné a vytvářejí nebezpečný precedens pro řádný výkon státní správy,“ uvedl Raab. Podobná vyšetřování by podle něj mohla vést k paralýze vlády.

Raab se v rezignačním dopise omluvil za „neúmyslný stres“, který mohl někomu způsobit, a za případné urážky, které podle něj byly důsledkem „tempa, standardů a výzev“, které přinesl na ministerstvo spravedlnosti. „Je to nicméně přesně to, co veřejnost od ministrů pracujících v jejích službách očekává,“ dodal končící člen vlády.

Premiér Sunak jeho rezignaci přijal, podle BBC část jeho prohlášení naznačovala, že souhlasí s částí Raabových výhrad vůči zprávě, ale mluvčí Downing Street později zdůraznil, že „jakákoli šikana je nepřijatelná“. Sunak Raabovi poděkoval za odvedenou práci, podle něj může být odcházející ministr „extrémně hrdý“ na „úspěchy“, kterých dosáhl.

Premiér odpoledne oznámil jména Raabových nástupců. Novým místopředsedou vlády se stal kancléř Lancasterského vévodství Oliver Dowden, což je v praxi jen formální označení pro ministra bez portfeje. Dowden má z této pozice na starosti každodenní chod britské vlády. BBC ho označuje za Sunakova blízkého spojence, který v minulosti úzce spolupracoval i s expremiérem Davidem Cameronem.

Ministerstva spravedlnosti se čerstvě ujal Alex Chalk, který dosud působil jako náměstek v resortu obrany.

Reklama

Doporučované