Hlavní obsah

Švédsko se stalo členem NATO

Foto: Jeppe Gustafsson, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Svůj vstup skandinávská země stvrdila slavnostním uložením přístupového protokolu do úschovy americkému ministerstvu zahraničí.

Článek

Švédsko se stalo 32. členem Severoatlantické aliance. Poslední formální krok v procesu přijetí učinil švédský premiér Ulf Kristersson, když protokol předal americkému ministrovi zahraničí Antonymu Blinkenovi. Blinken připomněl, že ke švédskému vstupu do NATO vedla ruská invaze na Ukrajinu, a prohlásil, že Aliance je nyní silnější než kdykoli dříve.

„Švédsko je nyní členem NATO. Děkujeme všem spojencům, že nás přijali jako 32. člena. Budeme usilovat o jednotu, solidaritu a sdílení břemene. Budeme se plně držet hodnot Washingtonské smlouvy: svobody, demokracie, osobní svobody a právního státu. Společně jsme silnější,“ napsal na síti X Kristersson.

Maďarský parlament, který rozšíření Aliance o Švédsko dlouho protahoval, jej nakonec schválil 26. února. Minulý týden příslušný dokument podepsal předseda parlamentu a poslal ho prezidentské kanceláři. Maďarský prezident Tamás Sulyok pak zákon o vstupu Švédska do NATO podepsal jen několik hodin poté, co se ujal prezidentského úřadu.

Švédský premiér předtím na síti X oznámil, že generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ho formálně informoval, že všichni členové Aliance už přijali přístupový protokol, a přizval Švédsko k přistoupení k Severoatlantické smlouvě. Stoltenberg poté vstup Švédska do NATO uvítal jako historickou událost a zdůraznil, že severská země má nyní konečnou záruku bezpečnosti.

Stoltenberg byl mezi prvními, kdo Švédsku ke vstupu do NATO poblahopřál, a uvedl, že švédská vlajka bude vyvěšena před sídlem NATO v Bruselu v pondělí . „Je to oficiální - Švédsko je nyní 32. členem NATO a zaujímá právoplatné místo u našeho stolu. Vstupem Švédska je NATO silnější, Švédsko bezpečnější a celá aliance bezpečnější,“ napsal na sociálních sítích.

S jeho slovy souhlasila i šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. „Suverénnější Evropa, zejména v oblasti obrany, má zásadní význam pro posílení NATO. Jsem proto ráda, že se Švédsko stává členem NATO. A blahopřeji Švédsku pod vedením Kristerssona k tomuto historickému kroku pro tuto zemi i naši společnou bezpečnost,“ napsala na X.

„S potěšením vítáme Švédsko v rodině NATO. Se Švédskem a Finskem, které jsou nyní součástí Aliance, je NATO silnější než kdykoli předtím. Děkuji švédskému premiérovi za vedení a úzkou spolupráci po celou dobu této cesty,“ přivítala Švédsko estonská premiérka Kaja Kallasová.

Švédsko podalo přihlášku do NATO společně s Finskem v důsledku ruské invaze na Ukrajinu předloni na jaře. Zatímco o Finsko se Aliance rozšířila začátkem loňského dubna, vstupu Švédska dlouho bránily Turecko a Maďarsko. Ankara připojení severské země k Alianci schválila letos v lednu. Poslední překážka rozšíření pak padla 26. února, když rozšíření Aliance o Švédsko schválil po měsících průtahů i maďarský parlament.

Reklama

Doporučované