Hlavní obsah

Tatéři bez barev. Evropský zákaz inkoustů narušil chod průmyslu

Foto: Profimedia.cz

Podle odhadů má tetování 12 % Evropanů. Ilustrační fotografie.

Reklama

V EU tento týden začal platit předpis, který zkomplikoval život mnoha tatérům. Kvůli potenciálně nebezpečným látkám musela z trhu zmizet velká část barevných tetovacích inkoustů. Ty vyhovující jsou nyní často nedostatkovým zbožím.

Článek

Se 4. lednem začalo v Evropské unii platit nařízení REACH o regulaci chemických látek, které mimo zákon staví 4000 z nich. Důvodem pro změnu jsou zdravotní rizika, která prý látky představují. Výčet tak zahrnuje ty, které podle evropských orgánů mohou způsobit rakovinu nebo genetické mutace, jsou toxické a vyvolávají kožní problémy nebo potíže v reprodukční oblasti.

Nová regulace se dotýká především barevných tetovacích inkoustů, jejichž značné množství se od úterý nesmí používat. Evropská agentura pro chemické látky (ECHA) tvrdí, že cílem regulace není tetování omezit, chce ale zvýšit bezpečnost barev, které se při něm používají. Omezení v roce 2020 schválily všechny členské státy EU.

V tatérském průmyslu se nová pravidla setkala s různými názory. „My tuto změnu vítáme, tak jako cokoliv, co rozvíjí náš obor a pomáhá definovat pravidla pro jeho poskytování. Ke zdraví je samozřejmě potřeba přistupovat s patřičným respektem, někdy je však dobré nepřehlížet zdravý rozum,“ uvedl pro Seznam Zprávy Miloslav Míka z tetovacího a piercingového studia Hell.

„ECHA zakázala cca 4000 chemických sloučenin, které teoreticky mohou být hrozbou pro zdraví. Teoreticky je pro zdraví hrozbou i kofein, cukr či alkohol. Pokud by ECHA jednotlivé látky prioritizovala, tedy pokud by přednostně zakázala ty opravdu nebezpečné a až na dalších místech zakázala ty teoreticky nebezpečné, mohly získat výrobci barev více času na vývoj a testování barev,“ vysvětlil s tím, že studio jinak regulaci vnímá pozitivně.

„Odůvodnění, že je to nebezpečné, mi přijde spíš jako marketingový tah. A to z toho důvodu, že všechny ty barvy byly veganské,“ okomentovala pro Seznam Zprávy nový předpis také tatérka Denisa, která na Instagramu vystupuje jako @prostekerky. „Některé firmy ty barvy dělají přes 80 let. Kdyby se zakázaly třeba před 40 lety, tak to zcela chápu. To ještě ty barvy nebyly veganské, byly špatné a vyvolávaly alergie. Když jsou ale veganské, je tam jistota, že jsou jen z rostlinných věcí.“

Pozitiva vidí Denisa například v tom, že firmy, které veganské barvy dosud nevyráběly a nabízely barvy se škodlivým obsahem, budou muset změnit přístup. Upozornila ale také na další stinnou stránku věci; některé velké a zaběhlé firmy kvůli novým pravidlům raději evropský trh ze svého hledáčku vypustily.

Inkousty s novým složením někteří výrobci stále ještě nenabízejí, a trh tak zatím není příliš velký. „Barvy se na český trh dostaly až poměrně nedávno a jejich nabídka se rozšiřuje pomalu. Některé barvy, které nebyly k dostání v ČR, jsme museli koupit z jiných zemí EU, kde na trhu již byly,“ přiblížil Míka. Co se týče likvidace starých zásob, studio jejich stav upravilo předem, a škody proto mělo minimální.

„Za 14 dní budou i v Česku první nástřely barev, mělo by to být nějakých 300 odstínů, půjdou ale postupně. Nejdřív jich bude třeba dvacet, pak pětadvacet,“ přiblížila svou situaci Denisa. Upozornila ovšem také na to, že barevné inkousty budou dražší a nejsou tatéry plně vyzkoušené.

„To je zásadní věc, co mi vadí. Až za půl roku uvidíme, jestli se tetování lidem budou rozpíjet, jestli jim budou držet, jestli budou vypadávat, jestli se jim bude něco dělat na kůži a jestli daný odstín zůstane takový, jaký má,“ pokračuje Denisa. „To je něco, co ukážou až první tetování, která budou zahojená.“

Obavy o to, aby náhrady zakázaných barev byly dostatečně kvalitní, má většina tatérů společných. „V Hellu jsme začali nové barvy testovat na nás, zaměstnancích, již před nějakým časem a tedy už víme, s čím chceme pracovat a co naopak používat nebudeme. Takové testy si však nemohla dovolit všechna studia, protože se k těmto barvám s tak dlouhým předstihem nedostala,“ informoval Míka.

Server Politico zmapoval situaci tetovacích salónů v Belgii, kde se potýkají se zpožděním dodávek nových barevných inkoustů a mohou tedy nyní vytvářet jen černobílá tetování. Tamní známý výrobce tetovacích barev TekTik měl v prosinci v nabídce 131 inkoustů s poznámkou, že jejich užívání nebude od začátku ledna možné. Nové regulaci odpovídalo pouze sedm produktů - všechny v odstínech černé, bílé a šedé.

Výrobci inkoustů dostali rok navíc na to, aby přišli s alternativami pro dva specifické pigmenty – modrá 15 a zelená 7. Jejich nahrazení je obzvláště obtížné a již před dvěma lety proto iniciovali petici Evropskému parlamentu. Pigmenty nakonec budou zakázány až v lednu 2023.

Prošetřit zdravotní rizika tetovacích barev plánuje i vláda Spojeného království. Vzhledem k tomu, že předpis vstoupil v platnost až po brexitu, se omezení na britské tatéry nevztahuje. Velká Británie nicméně hodlá vzít v úvahu vědecké výzkumy EU.

Podle odhadů má v EU tetování 12 % populace, mezi mladými dospělými by ale mohlo jít o dvojnásobek. Například v Německu má tetování přibližně každý pátý člověk.

Reklama

Doporučované