Hlavní obsah

Tchaj-wan ukázal svou první vlastní ponorku. Má ho bránit před Čínou

Foto: AP Photo/Chiang Ying-ying, Profimedia.cz

Tchajwanská ponorka Hai Kun vyfocená na slavnostním ceremoniálu.

Reklama

Ponorka se jmenuje Hai Kun podle mořské příšery z čínských pověstí a má být první z plánovaných osmi ponorek.

Článek

Tchaj-wan ve čtvrtek představil svou první ponorku vlastní výroby. Plavidlo na dieselelektrický pohon má přispět k odstrašení Číny od útoku na ostrov.

„Lidé si dřív mysleli, že postavit ponorku vlastní výroby je nesplnitelným úkolem. Nám se to ale podařilo,“ prohlásila tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen na čtvrteční ceremonii, při níž bylo plavidlo poprvé spuštěno na moře.

Ponorka se jmenuje Hai Kun podle mořské příšery z čínských pověstí a do služby má vstoupit do konce roku 2024. 

Momentálně má Tchaj-wan podle CNN k dispozici dvě ponorky nizozemské výroby, které slouží už od 80. let. V 70. letech také Tchaj-wan dostal dvě ponorky od USA, které ale pochází z dob druhé světové války.

Hai Kun má být první z plánovaných osmi nově vyrobených ponorek. Náčelník tchajwanského generálního štábu Chuang Šu-kuang, který má projekt na starosti, už dříve oznámil, že Tchaj-pej doufá, že do roku 2027 nasadí na obranu ostrova nejméně dvě ponorky vlastní výroby.

Právě v tomto roce by podle něj mohla být Čína schopná na Tchaj-wan zaútočit, pokud se jí podaří dát dohromady třetí bojovou jednotku při letadlové lodi. Nové ponorky by měly Čínu od manévrů odradit.

„Pokud dokážeme vybudovat takovéto bojové kapacity, nemyslím si, že bychom prohráli válku,“ vzkázal podle agentury Reuters Šu-kuang.

Tchaj-wan oficiálně spustil program na vývoj vlastních ponorek v roce 2016 za asistence spojenců z celého světa. Know-how či součástky státu podle Reuters poskytly Spojené státy, Velká Británie, Austrálie, Jižní Korea, Španělsko a Kanada.

Novináři na ceremoniálu podle CNN mohli vstoupit přímo do doku, ale z bezpečnostních důvodů nesměli pořizovat fotografie ponorky zblízka. Tchaj-wan nezveřejnil ani bližší technické parametry a bojové schopnosti plavidla.

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem, pokud vyhlásí nezávislost. V poslední době svou vojenskou aktivitu poblíž demokraticky spravovaného ostrova stupňuje (psali jsme například zde).

Reklama

Související témata:

Doporučované