Hlavní obsah

Osiřelá, unesená, zneužitá. Malá Ukrajinka je konečně v bezpečí

Foto: facebook.com/pavlokyrylenko.donoda, Seznam Zprávy

Fotografie Oleksandra a Kiry Obedinských z dob míru.

Reklama

Dvanáctiletá dcera kapitána ukrajinského národního týmu vodního póla Jevhena Obedinského, který zemřel při ostřelování Mariupolu, se vrací ke zbytku své rodiny. V Doněcku si ji vyzvedl dědeček.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Její matka zemřela na těžkou nemoc jen dva týdny po porodu, otec Jehven Obedinský nepřežil ostřelování Mariupolu a z dvanáctileté Kiry se stal sirotek. Zbyl jí už jen dědeček s babičkou, kterým se z Mariupolu podařilo uniknout.

Kira ale takové štěstí neměla. Dostala se sice z trosek domu, které pohřbily jejího otce (okolnosti jeho úmrtí nejsou zcela objasněny, původně se uvádělo, že byl zastřelen v boji), ale na útěku z města ji zasáhly šrapnely z miny.

Kira pak skončila v nemocnici v Doněcku kontrolovaném proruskými separatisty a bála se, že už nikdy neuvidí ani své prarodiče.

Ti mezitím našli útočiště v podkarpatském městě Černivci a dělali všechno pro to, aby svou vnučku dostali zpět na území Ukrajiny a hlavně k sobě. Dědeček Kiry, 67letý Oleksandr Obedinský, požádal o pomoc ukrajinské úřady a nešťastný příběh převyprávěl i novinářům, kteří ho rychle rozšířili po celém světě.

Možná i díky tomu se ukrajinským úřadům podařilo získat Kiru zpět a děvče neskončilo v ruském sirotčinci. Že tam Kiru pošlou, řekl Oleksandrovi personál nemocnice v Doněcku, když se mu tam podařilo dovolat.

Začátek příběhu Kiry a její rodiny:

„Nemohla uvěřit, že se jí to děje. Všichni teď potřebujeme pozitivní emoce a Kira také,“ popsal Oleksandr podle Guardianu chvíle, kdy se Kiru podařilo dostat do kyjevské nemocnice, kde ji navštívil i prezident Volodomyr Zelenskyj a dal dívce iPad.

Během pobytu v doněcké nemocnici Kiru zneužila ruská propaganda. Státní televize odvysílala několik záběrů, na kterých dívka říká, jak je ráda, že jí povolili zavolat dědečkovi, což mělo posloužit jako důkaz toho, že ji Rusové neunesli a naopak se o ni dobře starají.

„Snažil jsem se, co to šlo, hledat někoho, kdo by mi mohl pomoci,“ popsal dědeček Kiry úsilí, které musel vynaložit, aby vnučku dostal zpět. „Ukrajinské úřady, Červený kříž, vláda, klepal jsem na všechny dveře,“ řekl.

Když příběh obletěl svět, tak mu 15. dubna zavolala místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková a řekla mu, že bude možné dostat Kiru zpět, ale bude pro ni muset do Doněcku. „Zeptala se mě, jestli jsem připraven to udělat se zárukami bezpečí od prezidenta Zelenského. Řekl jsem, že ano,“ uvedl Oleksandr.

Následně se dědeček vydal do Polska, pak do Turecka, odtud do ruského Rostova a konečně do Doněcku. Tam strávil noc a ráno se konečně shledal s Kirou, kterou pak mohl odvézt do nemocnice v Kyjevě, odkud dívku v úterý propustili.

O smrti jejího otce s Kirou Oleksandr zatím nemluvil. „Nechce o tom mluvit a já to také nechci zbytečně rozebírat. Starají se o ni psychoterapeuti. S přihlédnutím k tomu, čím si prošla, je v pořádku,“ řekl.

Oleksandr už Kiru adoptoval a stal se jejím zákonným opatrovníkem. „Zůstáváme v Černivci. Co bude dál, nevím. Uvidíme, co nám život přinese.“

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované