Hlavní obsah

Trump požádal Nejvyšší soud, aby rozhodl v kauze jeho prezidentské imunity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: lev radin, Shutterstock.com

Donald Trump na snímku z loňského října.

Reklama

Obhájci naposledy letos v lednu argumentovali, že jejich klient v případu nemůže čelit trestnímu stíhání, jelikož se činů dopouštěl jako prezident pod ochranou imunity.

Článek

Donald Trump požádal Nejvyšší soud Spojených států, aby rozhodl v otázce jeho prezidentské imunity před trestním stíháním v souvislosti s kauzou ovlivňování výsledků poslední prezidentské volby z roku 2020, píší americká média.

Pondělí bylo posledním dnem, dokdy se uchazeč o Bílý dům mohl odvolat proti rozhodnutí soudu nižší instance z minulého týdne. Ten určil, že Trump stíhán být může.

Nejnovější vývoj se týká Trumpových snah udržet se v Bílém domě poté, co prohrál ve volbách před čtyřmi lety se současným prezidentem Joem Bidenem. Podle prokuratury mimo jiné vyvíjel tlak na úředníky nebo vyzýval své podporovatele k pochodu na americký Kapitol s cílem zvrátit výsledek voleb.

Trumpovi obhájci naposledy letos v lednu argumentovali, že jejich klient v případu nemůže čelit trestnímu stíhání, jelikož se činů dopouštěl jako prezident pod ochranou imunity. To však odmítla nejdříve obvodní soudkyně Tanya Chutkanová a minulý týden rovněž federální odvolací soud. Dnes se Trump s žádostí o vynesení finálního verdiktu obrátil na Nejvyšší soud.

„Jakkoliv se úřadující prezident může těšit imunitě, Spojené státy mají v daný čas vždy jen jednu hlavu exekutivy. A s tím postem nedostanete kartičku, která vás do konce života bude dostávat z vězení,“ uvedla Chutkanová loni v prosinci.

Odvolací soud se podle agentury Reuters minulý týden vyjádřil v podobném duchu: „Nemůžeme přijmout, že by ti, kteří obývají prezidentskou kancelář, stáli nad zákonem i po celou dobu po jejím opuštění.“

Soudní proces, který za prokuraturu vede zvláštní vyšetřovatel Jack Smith, je mezitím odložený na neurčito. Termín soudního řízení přitom s sebou nese obrovské politické důsledky, neboť favorit republikánských primárek doufá, že se jej podaří odložit až do doby po listopadových volbách, zatímco jej prokuratura viní z různých druhů zločinného spiknutí.

Na bedra Nejvyššího soudu ve Washingtonu, v jehož devítičlenném senátu zasedá šest konzervativních soudců, z nichž tři jmenoval sám Trump, tak padá další díl odpovědnosti za průběh voleb. Po nich s největší pravděpodobností do Bílého domu podruhé usedne buď Biden, nebo Trump.

Reklama

Související témata:

Doporučované