Hlavní obsah

Twitter čelí po převzetí Muskem útoku trollů. Vyvolávají dojem, že „lze vše“

Foto: Shutterstock.com

Elon Musk převzal Twitter v pátek, kritici se nyní obávají, že se na platformě bude objevovat více nenávistného obsahu.

Reklama

Twitter tvrdí, že byl zasažen koordinovanou kampaní trollů. Účty mají sdílet nenávistný obsah s cílem ukázat, že síť upustila od svých zásad a obsah je méně moderovaný. Tedy to, čeho se kritici při převzetí sítě Muskem obávali.

Článek

Internetová společnost Twitter má od pátku nového vlastníka. Kontrolu nad platformou převzal americký miliardář Elon Musk. Kritici se obávají, že společnost ve vlastnictví nejbohatšího muže světa bude mít sklony k méně moderovanému obsahu, což podpoří nenávistné projevy na této sociální síti.

Nyní Twitter tvrdí, že za poslední dva dny internetoví trollové zavalili sociální síť příspěvky, které mají za cíl „přimět uživatele, aby si mysleli, že síť upustila od svých zásad týkajících se obsahu, nebo je oslabila“.

Yoel Roth, vedoucí oddělení bezpečnosti a integrity Twitteru, v neděli na sociální síti napsal, že společnost zaznamenala „velké množství“ tweetů zveřejněných malým počtem účtů, které obsahovaly urážky a další hanlivé výrazy.

Mělo jít o asi 300 profilů, které od pátku přidaly více než 50 tisíc tweetů. Roth podotkl, že většina z účtů byla „neautentická“ a účty, kterých se to týkalo, síť zablokovala.

„Přijali jsme opatření k zablokování účtů zapojených do této trollingové kampaně – a v následujících dnech budeme nadále pracovat na řešení této situace, aby byl Twitter bezpečný a příjemný pro všechny,“ napsal.

Rothovo vlákno (série na sebe navazujících tweetů) také odkazovalo na příspěvek Elona Muska, v němž nový majitel uvedl: „Zatím jsme neprovedli žádné změny v zásadách moderování obsahu na Twitteru.“

„Absolutista svobody slova“

Musk platformu převzal po dlouho očekávaném obchodu za 44 miliard dolarů. Sám sebe označuje za „absolutistu svobody slova“, a tak se očekává, že zmírní zásady týkající se obsahu a obnoví zakázané účty, jako například ty vedené bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem nebo Katie Hopkinsovou, pravicovou britskou politickou komentátorkou.

Právě Trump, kterému byl přístup k platformě po útoku na Kapitol zablokován, převzetí sociální sítě pochvaloval. „Konečně je Twitter v normálních rukou,“ prohlásil s tím, že ale zůstane aktivní na jeho vlastní sociální síti Truth. Trumpově platformě se nicméně příliš nedaří, sám tam má asi jen 4,5 milionu sledujících, zatímco na Twitteru měl bývalý prezident bezmála 80 milionů „followerů“, a tedy i mnohem větší dopad.

Co může přijít po Muskově koupi Twitteru?

Co převzetí Twitteru Muskem znamená pro komunikaci a výměnu informací na internetu, prozradí Miloš Čermák. A ustojí nejbohatší muž světa deal za 44 miliard dolarů? Radovan Vávra si myslí, že ano.

Poslechněte si podcast o možné budoucnosti Twitteru a osobě Elona Muska:

Kromě toho, že Musk zdůraznil, že nedošlo k žádné změně zásad společnosti Twitter týkajících se obsahu, oznámil vytvoření „rady pro moderování obsahu“. Uvedl, že nový orgán bude sdružovat osoby s„velmi různorodými názory“ a že dokud se rada nesejde, nebudou přijímána žádná rozhodnutí o politice obsahu ani o obnovení zablokovaných účtů.

Miliardář rovněž naznačil plán rozdělení Twitteru na různé sekce. Uživatelé by tak mohli udělovat příspěvkům hodnocení obsahu a účastnili se online hádek ve speciálně vytvořeném prostoru na platformě.

Uživatelé by si nově podle Muska mohli vybrat verzi Twitteru podobně, jako si vybírají film podle hodnocení jeho obsahu. „Možnost vybrat si, kterou verzi Twitteru chcete, je pravděpodobně lepší, podobně jako by to bylo u hodnocení vyspělosti filmu,“ napsal.

Muskovy plány zahrnují také proměnu platformy na „X, aplikaci pro všechno“. Podle některých by mohlo jít o něco podobného jako je velmi úspěšná čínská aplikace WeChat, která zahrnuje různé služby, jako jsou platby nebo objednávky jídla.

S novým majitelem se mluví i o rozsáhlých personálních změnách. Musk měl nařídit propouštění v celé společnosti, která zaměstnává zhruba 7 500 lidí. Rozsah propouštění však zatím není jasný, mělo by ovšem proběhnout před 1. listopadem, uvedl v neděli list The New York Times s odvoláním na čtyři zdroje obeznámené s touto záležitostí.

Foto: Seznam Zprávy

Foto: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované