Hlavní obsah

Učení uvězněného influencera se dál šíří internetem. Ženy jsou v nebezpečí

Foto: Getty Images

Andrew Tate a jeho bratr Tristan.

Reklama

Zatímco samozvaný guru Andrew Tate setrvává v rumunské vazbě, jeho myšlenkám se dál dostává prostoru na webu. Ženy a dívky to vystavuje hrozbě násilí nebo třeba kuplířství, varuje v rozhovoru pro SZ právnička z organizace Konsent.

Článek

„Měl jsem přítelkyni Tinu. Tina sledovala nějaký sračky v televizi a rozhodla se, že bude veganka. Já jí řekl: ‚Co kdybys mi uvařila nějaký maso?‘ Ona na to: ‚Já bych ti nikdy maso neuvařila‘ . Já jí řekl: ‚Radši by sis ku**a měla začít balit věci. Když ti řeknu, abys mi udělala steak, uděláš mi ho‘, a tak jsme se dvě hodiny hádali. Ona si začala balit, brečící volala mámě a hádejte, co se stalo. O dvě hodiny později mi udělala moji zasranou slaninu.“

„Vytáhnout mačetu, bouchnout ji do obličeje a chytit ji pod krkem. Drž hubu, děvko.“

„Moje sestra je majetek svého manžela… Když jde nevěsta k oltáři, otec, který ji vede, ji dává pryč.“

Ukázka myšlenek kolujících v internetovém prostředí, které patří jednomu z nejslavnějších influencerů současnosti a otevřenému mizogynovi Andrewu Tateovi. Muži, který se mimo jiné proslavil i výroky o tom, že ženy patří do domácnosti, nemají řídit auto, a pokud je někdo znásilní, „odpovědnost by si měly nést samy“.

Přestože má Tate zákaz na většině nejvýznamnějších sociálních sítí (Facebook, Instagram, TikTok), videa, kde vystupuje a šíří své myšlenky, se přes ně stále dostávají k milionům uživatelů, především na TikToku.

Média pak Tatea opět pozorně sledují od konce prosince, kdy ho rumunská policie poslala do vazby, kde ho drží doteď. V případě odsouzení mu hrozí až 15 let vězení za zločinné spolčení, obchodování s lidmi a znásilnění.

Influencer a symbol mužství

Šestatřicetiletý Andrew Tate se na začátku kariéry snažil prosadit jako profesionální kickboxer. Do veřejného povědomí se dostal poprvé účastí v britské verzi reality show Big Brother, ze které byl ale kvůli videu, kde údajně škrtí ženu, předčasně vyloučen. Dnes je úspěšným influencerem a guru, který dospívajícím a mladým mužům radí, jak vydělat peníze, získat přízeň žen a „uniknout matrixu“, píše britský server The Guardian.

Z čeho přesně viní Tatea v Rumunsku?

Kontroverzního influencera Andrewa Tatea zadržela na konci prosince rumunská policie. Ve svém domě v metropoli Bukurešť byl zatčený společně s bratrem Tristanem. Podezřelí jsou z obchodování s lidmi a znásilnění.

Jen na TikToku mají jeho videa 11,6 miliardy zhlédnutí. V červenci ho lidé na Googlu vyhledávali častěji než například amerického exprezidenta Donalda Trumpa nebo celebritu Kim Kardashian, píše dále britský deník. Na twitteru, který mu vrátil účet, když společnost převzal Elon Musk, má 4,5 milionu sledujících.

Za jeho úspěchem stojí především jeho fanoušci a sledující, které Tate nabádá, aby jeho videi zaplavovali sociální sítě - především těmi s nejkontroverznějšími výroky, aby tak zvýšili sledovanost a dosah. Tate své rekruty „vzdělává“ přes vlastní on-line akademii Hustlers University, která má aktuálně kolem 127 tisíc předplatitelů a měsíčně stojí necelých 50 dolarů (asi 1100 korun).

„Tateova videa jsou velmi kontroverzní a lidé mají potřebu se k nim vyjadřovat. Tím podporují šíření jeho obsahu, algoritmus je vyhodnocuje jako relevantní a zajímavá pro ostatní. Čím více reakcí (lajk, komentář, sdílení), tím více se video ukazuje ostatním uživatelům. TikTok navíc obsah komentářů nekontroluje. Nerozlišuje, jestli jsou pozitivní, nebo negativní,“ vysvětluje úspěšné šíření Tateova obsahu i navzdory zákazu manažerka sociálních médií z agentury digitálního marketingu DFMG Klára Bláhová.

Kromě toho, jak investovat do kryptoměn nebo si osvojit digitální marketing, ale také Tate radí dospívajícím chlapcům a mužům, jak manipulovat ženami a využívat je. Odkazuje se mimo jiné i na zkušenosti z vlastního podnikání zaměřeného na produkci obsahu pro dospělé.

„Provozuji studio s webovými kamerami už přes deset let… Přes 50 procent mých zaměstnanců byly vlastně moje tehdejší přítelkyně a z nich ŽÁDNÁ předtím v zábavním průmyslu pro dospělé nebyla,“ řekl.

Svou práci pak například popisuje takto: „Seznámit se s holkou, jít na pár rande, vyspat se s ní… Zajistit, aby se do mě zamilovala tak, aby pro mě udělala cokoliv… A pak ji dostat před webovou kameru, abychom spolu mohli zbohatnout.“

Drahá auta, hodinky za miliony

Rumunská policie zabavila několik luxusních automobilů a další majetek v odhadované hodnotě 3,9 milionu dolarů (86,6 milionu korun) v souvislosti s vyšetřováním případu kontroverzního influencera Andrewa Tatea, uvedla agentura AP.

„Mizogynní obsah jako právě ten, který produkuje Tate, vyřazuje ženy z participace na veřejné diskuzi, nutí je opouštět sociální sítě nebo omezovat a cenzurovat svá vyjádření. Cílem je vytlačit a umlčet ženy v on-line prostoru, potažmo ve veřejném prostoru obecně,“ vysvětluje pro Seznam Zprávy právnička Markéta Brabcová z organizace Konsent, která se věnuje problematice genderově podmíněného násilí a sexuálního obtěžování.

Problémy v Rumunsku

Tate i jeho bratr jsou momentálně v Rumunsku vyšetřováni ze znásilnění a obchodování s lidmi. Podle prokuratury přinutili šest žen vytvářet pornografické snímky určené pro zpoplatněné webové stránky, uvádí agentura ČTK. Policie proto provedla razie v jejich luxusních nemovitostech a zabavila luxusní auta. Obviněni nicméně zatím nejsou.

Pro kontext: Tate svůj přesun do Rumunska zdůvodnil mimo jiné tím, že je v zemi „snazší se vyhnout obvinění ze znásilnění“. To je pravděpodobně „40 procent důvodů“, proč se tam přestěhoval, jak uvedl v jednom z videí. „Nejsem násilník, ale líbí se mi myšlenka, že si prostě můžu dělat, co chci. Líbí se mi být svobodný,“ řekl dále.

Že se snažil navazovat kontakty s velmi mladými dívkami, potvrdila i britská BBC. Zveřejnila příběhy několika rumunských středoškolaček, které bratři Tateovi kontaktovali stejným způsobem, k jakému nabádají své sledující, když chtějí s ženami a dívkami manipulovat. Sám Tate pak uvedl, že ho zajímají ženy a dívky jen do 25 let.

Přítomnost velmi mladých dívek v jeho rezidenci potvrdil BBC i vedoucí Tateovy ostrahy Bogdan Stancu. Za dva roky, co u něj pracoval, prošlo jeho domem v Bukurešti přes 100 dívek a žen, řekl. Odmítá ale, že by se Tate choval vůči nim násilnicky, a obvinění nevěří.

Rozhovor

Neprůstřelná vesta a maska proti chemickému útoku. I to může být výbava nezbytná pro gynekologickou pomoc, říká Lucie Brázdová z Lékařů bez hranic. Mise na Ukrajině zdaleka není její první. „Ale tady se bojím nejvíc,“ říká.

„Některé z těch holek nepochopily realitu a věřily, že by se mohly stát jeho další manželkou… Když ale pochopily pravdu, jednoduše se z přítelkyň mohly stát nepřítelkyněmi, které poskytnou policii výpověď,“ řekl.

Na obranu bratrů vystoupily v rumunské televizi Antena 1 i dvě ženy, které pro ně pracovaly. Beatrice uvedla, že je s bratry „dobrá kamarádka“, a ukázala své tetování „Tateova holka“. To si pořídila právě jako výraz respektu k Tateovi. Že by se někdy chovali oba bratři agresivně nebo nebezpečně, vyloučila i druhá oslovená Rumunka Jasmin.

Společenský problém

Podle odborníků je nicméně Tateovo „učení“ o ženách nebezpečné. To potvrzuje i Brabcová. „Mizogynní obsah jako tento může vést k nárůstu násilí na ženách, včetně kybernásilí (výhrůžky smrtí nebo znásilněním, sexuální obtěžování, sexuální vykořisťování) a dalších forem, jako je - právě v případě Tatea – obchodování se ženami nebo kuplířství,“ říká.

„Víme, že míra prevalence je vysoká - podle dat Rady Evropy se například s kybernásilím setkala více než polovina mladých dívek a podle dat EU určitou formu kybernásilí zažila každá desátá žena. To má negativní dopady na bezpečí a psychické i fyzické zdraví žen, nebezpečí spočívá ale také v tom, že se on-line útoky (které jsou samy o sobě závažné) mohou překlopit do off-line světa,“ popisuje dále.

Jaký mají jeho myšlenky dopad v praxi, se ukazuje například na britských školách, kde jeho příznivců přibývá. Některé školy proto diskuzi o Tateovi zařadily do osnov, píše dále BBC.

„Mnoho chlapců něco na Tateovi respektuje a obdivuje a něco ne. Vědí, že říká dost příšerných věcí… Ale je také okouzlující, dobře vypadá a dělá spoustu věcí, o kterých si (žáci) myslí, že jsou cool,“ říká pedagožka Charlotte Carsonová ze školy v severoirském Belfastu.

Tate také dokázal mobilizovat skupiny chlapců a mladých mužů v řeckých Aténách. Ti se v polovině ledna vydali do ulic žádat jeho propuštění, jak informovala řecká média.

Podle specialistky na sociální sítě Bláhové se influenceři s podobným stylem jako Tate, byť ne tak slavní, objevují ojediněle i v prostředí českých sociálních sítí. Právnička Brabcová zase poukazuje na skutečnost, že se mizogynie v českém prostředí šíří také prostřednictvím „tradičních autorit“.

„Ať se již jedná o vyjádření bagatelizující sexuální násilí z úst politiků, političek, osobností z prostředí medicíny, médií nebo ombudsmana,“ uvádí příkladem.

Reklama

Doporučované