Hlavní obsah

Ukrajina si pamatuje, kdo pomohl. Ostatní se budou zodpovídat, říká Kuleba

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba na summitu „Jednotně za spravedlnost“ o ruských válečných zločinech spáchaných na Ukrajině.

Reklama

Rusko podle Dmytra Kuleby není připravené jednat. Šéf ukrajinské diplomacie v rozhovoru pro BBC ale řekl, že každá válka skončí u jednacího stolu a jeho úkol je zajistit, aby k němu Kyjev zasedl po rozhodujícím úspěchu na bojišti.

Článek

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba varoval, že země, které „se špatně chovaly“ k jeho zemi, se budou po skončení války zodpovídat. Řekl to v rozhovoru pro BBC, kde mluvil také o tom, jak podle něj válka skončí, nebo o roli Číny v konfliktu.

Ukrajina od začátku ruské invaze dostává vojenskou a ekonomickou podporu západních mocností, ale mnoho zemí v Africe, Asii a Jižní Americe stále zůstává stranou. Některé z nich mají historicky blízké vztahy s Ruskem, jiné se obávají ekonomických dopadů na domácí hospodářství a další se domnívají, že válka na Ukrajině je zástupným konfliktem, a Západ proto boje zbytečně prodlužuje.

Kuleba dal ale jasně najevo, že země, které Kyjev nepodpořily „v nejtemnějším okamžiku ukrajinských dějin“, na to mohou v budoucnu doplatit.

BBC podotýká, že teď se může Ukrajina jevit jako stát, který bude dlouhodobě závislý na Západu vojensky i ekonomicky. Její diplomatický postoj by tak nemusel jiné země zvlášť znepokojovat. V době míru je ale Ukrajina důležitým vývozcem obilí, což jí poskytuje značný hospodářský vliv, a to zejména v některých částech rozvojového světa.

„Pokud si někdo ve světě myslí, že způsob, jakým se ta či ona země zachovala, nebude brán v úvahu při budování budoucích vztahů, tak tito lidé prostě nevědí, jak funguje diplomacie,“ řekl Kuleba. „Válka je doba, kdy se musíte rozhodnout. A každá volba byla zaznamenána.“ O tom, jak se svět staví k válce na Ukrajině, jsme psali v tomto článku.

Zapomenuté konflikty

Ruská invaze na Ukrajinu připravila jiné válkami sužované země o další část z už tak omezené pozornosti. Potvrzují to zkušenosti humanitárních pracovníků, které oslovily Seznam Zprávy. Konflikty přitom trápí rekordní počet lidí.

Pokud padne Bachmut, budou následovat další

Ministr vytkl Západu, že neposkytoval pomoc dostatečně rychle. Podle něj nebyly mocnosti připravené na konflikt stejného rozsahu jako za první světové války.

„Chceme, aby naši partneři jednali rychleji,“ řekl. „Pokud se totiž jen jedna dodávka odloží o jediný den, znamená to, že někdo na frontě zemře. Znamená to, že zemře někdo, kdo mohl být ještě naživu.“

Asi nikde teď není poptávka po munici větší než v Bachmutu, kde se ukrajinské síly již více než sedm měsíců drží proti opakovaným pokusům ruské armády město dobýt. Podle Kuleby je situace okolo Bachmutu „emociálně velmi náročná“. Ztráty jsou ale podle něj nezbytné, protože po pádu Bachmutu by následovala další města.

„Abychom zachránili životy… musíme v Bachmutu bojovat tak dlouho, dokud to bude fyzicky možné,“ řekl v rozhovoru pro BBC. Analytici často zpochybňovali význam boje o Bachmut, protože město není strategicky významné, ale pro Ukrajinu může být tato operace důležitá, protože Rusko nemůže útočit jinde (podrobněji zde).

Podle Kuleby nic nenasvědčuje tomu, že by Rusko bylo ochotno jednat o ukončení bojů, ale dodal: „Každá válka končí u jednacího stolu. Ale mým cílem jako ministra zahraničí je zajistit, aby se Ukrajina dostala k tomuto stolu po rozhodujícím úspěchu na bojišti.“

Papeže bude soudit Bůh

K tomu je podle něj potřebná co nejsilnější podpůrná aliance. Kulebu mrzí, její součástí zatím není i papež František, ale ministr prohlásil, že není na něm, ale na Bohu, aby Svatého otce soudil.

„Litujeme, že papež od začátku války nenašel příležitost k návštěvě Ukrajiny,“ řekl Kuleba. Papež minulý týden v rozhovoru pro argentinský list La Nacion návštěvu Kyjeva v podstatě vyloučil. Podmínil ji tím, že zároveň pojede do Moskvy, a sám pak dodal, že cesta do ruské metropole teď pro něj není možná.

Také Čína dosud odolávala ukrajinskému lobbování za setkání prezidenta Si Ťin-pchinga s Volodymyrem Zelenským, byť ukrajinský prezident je podle Kuleby připravený přinejmenším na telefonát. Peking a Moskva v pátek potvrdily, že čínský vůdce příští týden navštíví Moskvu a setká se s tamním diktátorem Vladimirem Putinem.

Země uvedly, že v ruské metropoli podepíšou několik „důležitých dohod“. Kuleba ale věří, že Čína nezačne pomáhat Rusku se zbrojením. „Nemyslím si, že Čína nyní dospěla do okamžiku, kdy by byla připravena vyzbrojovat Rusko,“ uvedl Kuleba. Před touto možností nedávno varovaly Spojené státy (více zde).

Čína jako zbrojní velmoc

Čína je druhým největším producentem zbraní a boom zažívá nejen v objemu výroby, ale i v technologiích. Většinu produkce si navíc nechávala pro sebe. Pokud Peking bude chtít, nepochybně může Moskvě dát lákavou nabídku.

Pokud jde o USA, někteří analytici spekulují, že by se podpora Ukrajiny mohla po prezidentských volbách na konci příštího roku snížit. Ministr si ale myslí, že podporu z Washingtonu volby neohrozí, protože „největším luxusem, kterému se Ukrajina ve Spojených státech těší, je dvoustranná podpora jak v táboře demokratů, tak republikánů“.

Dmytro Kuleba jako nejvyšší diplomat své země zůstává přesvědčen, že si Ukrajina dokáže udržet podporu spojenců. Říká, že Kyjev má na své straně jeden zásadní faktor: „Z historického hlediska byla Ukrajina nespravedlivě nedoceněná a lituji, že bylo zapotřebí krveprolití a války, aby si svět uvědomil, jak jsme skvělí.“

„A zůstaneme skvělí. Jen vám trvalo, než jste si to uvědomili,“ uzavřel ministr.

Reklama

Doporučované