Hlavní obsah

Ukrajina údajně potopila další ruskou loď - třetí za týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajina tvrdí, že zničila velkou výsadkovou loď Novočerkassk.

Reklama

Ukrajina v úterý prohlásila, že provedla letecký útok na Krymu, který zničil tankovou výsadkovou loď ruského námořnictva. V případě potvrzení by se tak jednalo o třetí případ velkých ztrát ruské vojenské techniky za necelý týden.

Článek

Ukrajina v úterý prohlásila, že provedla letecký útok na Krymu, který zničil tankovou výsadkovou loď ruského námořnictva. V případě potvrzení by se tak jednalo o třetí případ velkých ztrát ruské vojenské techniky za necelý týden.

V příspěvku na telegramu velitel ukrajinských vzdušných sil Mykola Oleščuk poděkoval personálu, který se podílel na „zničení velké výsadkové lodi Novočerkassk“. Rusku by se tak snížila schopnost provádět raketové údery z moře a provést obojživelný útok, informuje CNN.

Na sítích sice kolují videa, na kterých je vidět silná exploze v přístavu Feodosia, kde měla tanková loď kotvit. Informace ale nelze zcela potvrdit. Podle ruského ministerstva obrany byl Novočerkassk pouze „poškozen“.

To přiznal i Ruskem jmenovaný šéf Krymu Sergej Aksjonov. Ten dříve přiznal, že došlo k „nepřátelskému útoku v oblasti [Feodosie]“, a dodal, že „detonace byly zastaveny a požár byl lokalizován“. Při ukrajinských úderech byl zabit jeden člověk a dva zraněni, uvedl Aksjonov v aktualizaci na telegramu. O lodi se ale nezmínil. O útoku a poškození Novočerkassku byl informován i ruský prezident Vladimir Putin, uvedl ministr obrany Sergej Šojgu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý poblahopřál své armádě k zásahu ruské válečné lodi. „Jsem vděčný našemu letectvu za velkolepé doplnění ruské černomořské ponorkové flotily o další plavidlo. Na Ukrajině nebude pro okupanty klidné místo,“ uvedl Zelenskyj.

Potřebná vzpruha

Podle informačního listu americké armády loď Novočerkassk a další plavidla třídy Ropuch jsou asi 112,5 metru dlouhé a mají výtlak asi 3450 tun. Jedná se tak o přibližně stejnou velikost, kterou mají i pobřežní bojové lodě amerického námořnictva. Posádka má tvořit asi 87 osob, s maximální kapacitou až pro 237 vojáků. Krom toho dokáže také pojmout až 25 obrněných transportérů. Není ale známo, kolik personálu a techniky bylo v době útoku na palubě.

Podle Oleščuka mělo plavidlo na palubě útočné drony Shahed íránské výroby. Uvedl, že Novočerkassk „následoval“ Moskvu, křižník s řízenými střelami, který byl vlajkovou lodí ruské Černomořské flotily, než ji v dubnu 2022 potopila ukrajinská raketa. Ukrajina dále tvrdí, že už v září zlikvidovala sesterskou loď Novočerkassku, Minsk. Ta měla být údajně zničena při útoku na námořní základnu Sevastopol na Krymu.

V listopadu Ukrajina zasáhla zbrusu novou korvetu

Jednou z posledních velkých ran pro ruskou černomořskou flotilu je poškození korvety Askold třídy Karakurt.

Britské ministerstvo obrany uvedlo, že podle analýzy otevřených zpravodajských zdrojů byla loď Minsk „téměř jistě funkčně zničena“. Celkově pak Ukrajina zničila polovinu ze všech 12 ruských vyloďovacích lodí, píše BBC. Při stejném útoku utrpěla katastrofální škody i ruská ponorka Rostov na Donu, informuje server Ukrajinská pravda.

Demolice ruského arzenálu ale sahá i blíže do současnosti. Pokud by se potvrdilo zničení lodi Novočerkassk, jednalo by se už o třetí podobný ukrajinský úspěch za poslední týden. Na Štědrý den ukrajinské letectvo uvedlo, že zničilo stíhačku Su-24 ve východní Doněcké oblasti a stíhačku Su-30SM nad Černým mořem. V pátek pak Zelenskyj uvedl, že síly země sestřelily tři ruské bojové letouny Su-34.

Podle mluvčího ukrajinského letectva Jurije Ihnata jsou stíhačky Su-34 „jedny z nejnovějších letadel“ ve službách ruské armády a používají se k provádění leteckých bombových a raketových úderů. Ihnat dále uvádí, že každý letoun stojí „nejméně 50 milionů dolarů“. Ani o zničení letadel ale nejsou nesporné důkazy.

Kdyby se Ukrajině tento týden skutečně takto dařilo, byl by to pro ni vítaný obrat v období, kdy se pro Kyjev válka nevyvíjí zrovna příznivě. Rusko totiž v posledních týdnech získává převahu a podpora Západu se zadrhává. Pro Kyjev byl pohled na ruskou vyloďovací loď Novočerkassk zasaženou leteckým úderem tolik potřebnou vzpruhou.

Reklama

Související témata:

Doporučované