Hlavní obsah

To se stává, komentoval běloruský komisař sestřelení ukrajinské rakety

Foto: Popsuievych, Shutterstock.com

Ukrajinský protivzdušný systém S-300 (ilustrační snímek).

Reklama

aktualizováno •

Minsk vyšetřuje okolnosti dopadu ukrajinské rakety na své území, informují o tom místní i světová média.

Článek

Ve čtvrtek kolem poledne běloruská státní zpravodajská agentura Belta informovala o údajném dopadu ukrajinské rakety ze systému S-300 na běloruské území. Informaci o prohlášení Minsku přinesla i agentura AFP.

„Běloruská strana považuje tento incident za mimořádně vážný,“ uvedl mluvčí běloruského ministerstva zahraniční Anatolij Glaz. „Požadovali jsme, aby ukrajinská strana provedla důkladné vyšetřování, potrestala odpovědné a přijala komplexní opatření, která zabrání opakování takových incidentů v budoucnu.“

Ukrajina ve stejný den čelila ruským raketovým útokům.

Původně Bělorusko podle serveru Belta operovalo se dvěma scénáři - buď na jeho území dopadla zbloudilá střela ukrajinského obranného systému (jako se to stalo v listopadu v Polsku), nebo na běloruskou půdu dopadly jen zbytky rakety sestřelené běloruskou protivzdušnou obranou. Později ale ministerstvo oznámilo, že Bělorusko ukrajinskou raketu sestřelilo.

Ukrajinská strana ve své odpovědi zdůraznila, že se může jednat o úmyslnou provokaci ze strany Ruské federace, která zvolila pro raketu tuto trasu.

„Ukrajinská strana, která si vyhrazuje bezpodmínečné právo na obranu a ochranu vlastního nebe, je zároveň připravena provést objektivní vyšetřování incidentu,“ cituje agentura Ukrajinska pravda vyjádření ukrajinského ministerstva obrany.

Podle ruské agentury TASS běloruské ministerstvo obrany informovalo, že raketa spadla v Brestské oblasti. Tamní vojenský komisař podle Reuters prohlásil, že „se není čeho bát“ a podobné věci se „stávají“.

Zatím nejsou žádné informace o zraněných nebo obětech.

V únoru Bělorusko dovolilo útočícímu Rusku využít své území jako odpalovací rampu pro invazi na Ukrajinu. V posledních měsících na běloruském území stoupají ruské i běloruské vojenské aktivity. Minsk však trvá na tom, že se války neúčastní a nezapojí se, pokud Ukrajina nebo její západní spojenci neohrozí jeho vlastní bezpečnost.

Reklama

Související témata:

Doporučované