Hlavní obsah

Ukrajinské síly dobyly zpět území v Charkovské oblasti, oznámil Zelenskyj

Foto: Profimedia.cz

Dopady raketových útoků na Charkov (ilustrační obrázek).

Reklama

aktualizováno •

Ukrajinským silám se v Charkovské oblasti podařilo znovu dobýt některá místa obsazená Ruskem.

Článek

O znovudobytí území informoval v dnešním večerním projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, píše agentura Reuters.

O protiútoku na východě země informovaly již dříve ukrajinské i ruské neoficiální zdroje. Zelenskyj také poděkoval ukrajinským vojákům za úspěšné údery proti jednotkám Moskvy na jihu Ukrajiny, kde Kyjev zahájil protiofenzivu.

„Tento týden máme dobré zprávy z Charkovské oblasti,“ uvedl Zelenskyj. Aniž by je jmenoval, hovořil o obcích, „kam se vrátila ukrajinská vlajka“. Větší detaily neposkytl. Je to poprvé, co vysoce postavený ukrajinský činitel oficiálně zmínil ofenzivní operace ukrajinských ozbrojených sil v Charkovské oblasti, napsal ruskojazyčný server BBC.

O zahájení ukrajinského protiútoku na strategicky významné města Balaklija psaly různé neoficiální zdroje na sociální síti telegram. Z těchto informací vyplývá, že ukrajinská armáda za poslední dva dny dosáhla na východní frontě významného úspěchu a podařilo se jí Balakliju obklíčit, píše BBC. Zároveň postupuje na severovýchod ke Kupjansku, nejvýznamnějšímu dopravnímu uzlu nedaleko ruských hranic, přes který jsou zásobované ruské síly na východě včetně těch, které útočí na Donbasu.

Ukrajinské politické i vojenské vedení zároveň minulý týden informovalo o protiofenzivě na jihu země. Ani o jednom z protiútoků ale Kyjev nezveřejňuje podrobnosti, což zdůvodňuje strategickou nutností zachovat své operace v tajnosti.

Reklama

Doporučované