Hlavní obsah

„Náš cíl je unášet lidi z Kremlu.“ Ukrajinci popisují diverzní akce v Rusku

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek.

Reklama

„Ukazujeme Rusům, že můžeme vstoupit na jejich území.“ Členové ukrajinského praporu Bratstvo deníku The Guardian přiblížili, jak probíhají jejich operace na ruském území. Pomocnou ruku jim prý někdy podají i ruští obyvatelé.

Článek

Jejich cílem je ničit klíčovou ruskou vojenskou infrastrukturu, sestřelovat nepřátelská letadla i unášet vysoké představitele Kremlu. Reportér deníku The Guardian Daniel Boffey se spojil s Ukrajinci, kteří bojují hluboko za nepřátelskou linií a usilují o to, aby Rusové pocítili válku na vlastní kůži.

Jednadvacetiletý Vladyslav, třiadvacetiletý Taras a jejich devětatřicetiletý velitel Oleksij jsou součástí ukrajinského praporu Bratstvo (tedy Bratrství), který funguje jako dobrovolnická skupina ukrajinských speciálních jednotek. Bojují bok po boku s ukrajinskými vojáky, ale zároveň si od sebe navzájem udržují bezpečný odstup.

Je to poměrně logické. Diverzní akce ukrajinských sabotérů zneklidňují západní spojence Kyjeva. Lídři těchto zemí mají strach, že se Ukrajincům diverzními akcemi podaří vyprovokovat Rusko k jaderné reakci.

Ukrajinská armáda tedy s praporem Bratrství spolupracuje, zároveň je ovšem připravena ho kdykoliv zapřít. Oleksij tvrdí, že to chápe, zdůvodnění Západu mu ovšem přijde těžko pochopitelné.

„Ukazuje se, že Rusové mohou na ukrajinské území, ale Ukrajinci do Ruska nemohou,“ vysvětluje.

Více o ukrajinských diverzních akcích

Na ruském území v prosinci zemřeli během mise čtyři ukrajinští bojovníci. Mělo jít o ukrajinskou sabotážní skupinu.

Čtyři Ukrajinci se podle ruské tajné služby FSB pokusili vstoupit do ruské Brjnaské oblasti sousedící na jihu s ukrajinskou Černihivskou a Sumskou oblastí. Údajně chtěli v Rusku páchat „sabotáž a terorismus“.

Demoralizovat nepřítele

Oleksij, Vladyslav a Taras reportérovi deníku The Guardian přiblížili, jak jejich prapor funguje a jaké akce na nepřátelském území provádí. Vzhledem k tomu, že fungují mimo oficiální struktury, jejich příběhy není možné nezávisle ověřit, ale list je považuje za věrohodné.

„Ukázali jsme, že můžeme vstoupit na území Ruska a ukázat Rusům, že Ukrajinci umí jednat,“ tvrdí Taras. Odkazuje přitom na operaci, která se podle jeho slov stala jednou z jejich dosud nejúspěšnějších akcí.

„Měli jsme za úkol zničit ruský vrtulník převážející vysoce postavené úředníky ruského ministerstva vnitra,“ vysvětluje. Akci jim nejdříve překazilo špatné počasí i neshody uvnitř skupiny. Druhý pokus se ovšem zdařil lépe. „Šli jsme celý den. Pak jsme na místě přenocovali a v devět ráno jsme uslyšeli vrtulník. Měl jsem s sebou malý průzkumný dron a ten potvrdil, že je to ten samý vrtulník,“ popisuje Taras.

„Stříleli jsme z přenosného protiletadlového raketového systému na vrtulník ze vzdálenosti čtyř kilometrů. Bohužel jsme neviděli, zda se nám ho podařilo zasáhnout, protože jsme byli příliš daleko, ale slyšeli jsme výbuch. A pak jsme rychle utekli z našich pozic,“ dodává.

To, zda se podařilo představitele Kremlu zabít, či nikoliv, je podle něj vedlejší. Jejich hlavním cílem prý bylo ruské vedení znejistit. „Poté, co Rusové zjistí, že na jejich území působí sabotéři, musí přesunout spoustu vojáků, aby tyto sabotéry našli. To je pro nepřítele velmi demoralizující,“ vysvětluje.

Putin prý nařídil armádě dobýt do března dvě oblasti

Zdroj z ruského štábu na Ukrajině řekl, že generálové jsou rozhodnuti poslat na porážku desetitisíce mobilizovaných vojáků. Podceňují však známá rizika.

Pomáhají i Rusové

Taras tvrdí, že při některých operacích jim dokonce pomáhají i ruští obyvatelé. Odkazuje se přitom na jeden konkrétní případ, kdy se s praporem do Ruska snažili dostat výbušniny.

„Naše skupina potřebovala dopravit na území Ruska určité množství výbušnin a zanechat je na určitém místě. Nevím, pro co a pro koho byla tato výbušnina určena. Ale vím jistě, že někteří lidé v Rusku jsou připraveni Ukrajincům pomoci,“ uvádí.

Při další z akcí se prapor Bratství pokusil „zajmout a zabít jednoho z vysoce postavených důstojníků FSB“, který pracoval v blízkosti hranic s Ukrajinou. Členové praporu na důstojníka nastražili léčku a čekali, až kolem nich projede ve svém autě. To se nakonec nestalo a oni se museli vrátit zpět na Ukrajinu. Nejdřív ale museli projít přes ruské pohraničníky.

„Pustili jsme se do sebe, byli jsme čtyři na čtyři. Zabili jsme tři Rusy a jednoho lehce zranili. Zajali jsme ho, odvedli na ukrajinské území a předali ukrajinské armádě,“ popisuje Vladyslav.

Ne vždycky mají ale ukrajinští diverzanti takové štěstí. Ukrajinská a ruská média v prosinci s odvoláním na ruskou FSB informovala o tom, že na ruském území zemřeli čtyři ukrajinští bojovníci, kteří byli členy sabotážní skupiny. Dostihli je, když se snažili dostat do ruské Brjnaské oblasti sousedící na jihu s ukrajinskou Černihivskou a Sumskou oblastí.

Reklama

Doporučované