Hlavní obsah

Ukrajinu „denacifikuje“ i jednotka neonacistů z fotbalových stadionů

Foto: Telegram skupiny Española.

Členové ruské jednotky Española.

Reklama

„Města jako Charkov a Oděsa vybudovalo ruské impérium. Proto tam budou žít jako Rusové a milovat Rusko,“ domnívá se ruský nacionalista a fotbalový chuligán, který bojuje v útočné válce proti Ukrajině.

Článek

Šestatřicetiletý Vlačeslav Subbotin fandí moskevskému klubu CSKA. Jako člen skupiny jeho radikálních fanoušků už zažil pěknou řádku pěstních bitek s příznivci soupeřů. Teď už ale nemá na fotbal čas – čtvrtý měsíc bojuje v jednotce nazvané Española proti Ukrajincům.

Skupina tvořená čistě fotbalovými hooligans si před časem změnila status, nyní se označuje za „soukromou vojenskou společnost“, stejné označení mimochodem používá žoldnéřská skupina vagnerovců.

„Jsem ruský nacionalista a nestydím se za to. Nacionalismus se skládá z lásky k národu, zemi, to je úžasný pocit. Mým hlavním cílem je proto boj proti rusofobii, která s pomocí Západu kvete na Západě a na Ukrajině,“ řekl Subbotin investigativním novinářům ze serveru Čerta Media, kteří se zapojením fotbalových chuligánů do války na Ukrajině obšírně zabývali.

Hákový kříž na levé paži

Fotografie na sociální síti VKontakte ukazují, že Subbotinova záda, paže a krk jsou plné tetování. Na levé paži nosí symbol, který vypadá jako zaoblený hákový kříž, na hrudi kříž připomínající vojenský řád udělovaný v nacistickém Německu před rokem 1945 a na levém rameni je mezi skinheady a nacionalisty oblíbená pavučina.

„Denaficikace“ přitom patřila k původním záminkám, kterými ruský prezident Vladimir Putin obhajoval invazi na Ukrajinu.

Na neonacisty bojující za Rusko upozornili i Němci

O neonacistech v řadách ruské armády si přečtěte zde:

O pouličních fanouškovských bitkách mluví Subbotin jako o „úžasné kapitole života“ – na stadionu měli mladí lidé kus svobody, kde mohli vyjádřit svůj názor a uvolnit nahromaděnou negativní energii.

V roce 2016 se ale chuligáni museli přeorganizovat, úřady zavedly fanouškovské karty a více se na ně zaměřily: „Myslím, že nás tajné služby začaly více sledovat právě proto, že se mnoho fanouškovských skupin zúčastnilo Majdanu v roce 2014 a svrhly vládu. Ale nikdy jsme nikoho neobtěžovali. Všechny boje se nedávno přesunuly do lesů,“ vzpomínal Subbotin, který před válkou pracoval jako regionální manažer jedné nadnárodní společnosti.

Foto: Telegram skupiny Espaňola

Chuligáni klubu CSKA včetně bývalého mistra Ruska za tento klub Andreje Solomatina.

Ruský nacionalista se při rozhovoru s investigativci stále vracel k ruské historii. Hlavní chybou komunismu bylo podle něj vytyčení ukrajinských hranic: „Pokud se ponoříme do historie, pak Charkov, Oděsa, Luhansk, Doněck byly založeny a vybudovány Ruským impériem. Proto tam budou mluvit rusky, žít jako Rusové a milovat Rusko,“ tvrdí Subbotin přesvědčeně.

Vůdce skupiny bojoval v Čečensku i na Krymu

Española vznikla na základě brigády Vostok, kterou v roce 2014 vytvořil Oleksandr Chodakovskij, bývalý šéf speciálních sil Alfa Bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU) v Doněcké oblasti, který přeběhl k separatistům. Šéfem skupiny, která čítá na 150 bojovníků, je 42letý Stanislav „Španěl“ Orlov, rovněž fanoušek moskevského klubu CSKA.

Orlov dříve sloužil ve vzdušných silách, účastnil se války v Čečensku v roce 1999, později i anexe Krymu. Poté se přesunul na Donbas, kde teď působí. Podle serveru InformNapalm měl Orlov odjet i do Černé Hory, kde se Rusko údajně snažilo o politický převrat a atentát na tehdejšího premiéra Mila Djukanoviče.

Na vzniku jednotky, u které dříve Orlov na Donbase bojoval, se podílel Vladislav Surkov, bývalý asistent ruského diktátora Vladimira Putina a jeden z ideologů „ruského světa“ (více zde).

Foto: Telegram skupiny Espaňola.

Tetování na paži s názvem skupiny.

Začátkem března Española oznámila, že její řady doplnil fotbalový chuligán přezdívaný „Pitbull“ (vlastním jménem Michail Turkanov). O Turkanovovi se v médiích psalo před měsícem, kdy se vojensko-vlastenecká komunita kozáků „Severoslovanské společenství“ pochlubila, že její člen byl vyznamenán Řádem odvahy za účast ve válce na Ukrajině. 

Investigativní novinář Andrej Zacharov s odvoláním na údaje z ministerstva vnitra napsal, že Turkanovovo tělo mělo tetování v podobě svastiky, keltského kříže, čísla 14 (odkazuje na počet slov v neonacistickém hesle) a dvou osmiček (odkaz na nacistický pozdrav). Bývalý bojovník a trenér MMA Turkanov byl dříve odsouzen za vydírání a propagaci nacistických symbolů.

Vazby na stranu Jednotné Rusko

Investigativci z Čerta Media také odhalují propojení neonacistické fanouškovské skupiny s ruskou vládnoucí stranou Jednotné Rusko. Zajišťuje ho poslanec Nikolaj Alexandrovič Chanin, který v roce 2022 začal organizovat dětské fotbalové turnaje na podporu dobrovolníků bojujících na Ukrajině – zval na ně mimo jiné právě skupinu Española a také známější vagnerovce.

Zatímco dříve se radikální a neonacistické skupiny na Ukrajině a v Rusku stýkaly a spojovala je stejná ideologie, po roce 2014 se spojenectví rozpadlo. Zatímco Rusové bojují ve skupině Española, řada ukrajinských hooligans skončila v praporu Azov.

„Jak v Rusku, tak na Ukrajině a v jiných státech existuje vrstva mladých mužů, kteří by rádi dělali něco, co je v jejich chápání skutečné, mužské. Například opravdu bojovat. A najednou mají možnost se ukázat, navíc si za to slibují spoustu peněz. Proto zde morální argumenty nefungují,“ říká Nikolaj Mitrochin, historik a vědecký pracovník Výzkumného centra pro východoevropská studia na univerzitě v Brémách.

Reklama

Doporučované