Hlavní obsah

Útočíme, když oni spí. Jak ukrajinské drony ničí ruské okupační síly

Záběry z dronů, které létají nad válkou zmítanou Ukrajinou. Video: facebook/aerorozvidka, twitter/IAPonomarenko

 

Reklama

Elitní ukrajinské jednotce bezpilotních letounů se od začátku války podařilo zneškodnit desítky „prioritních cílů“. Jejich trik spočívá v tom, že na ruské jednotky útočí, když padne tma a nepřátelé se uloží ke spánku.

Článek

„Útočíme v noci, když Rusové spí,“ říká zkušený velitel jednotky Jaroslav Hončar, který působí na operační základně v Kyjevě. Když padne tma, ruské jednotky znehybní, protože mají strach z ukrajinského ostřelování, vysvětluje. Během noci se tak schovávají ve vesnicích mezi domy a vyčkávají na ráno.

V tu chvíli přichází čas specializované jednotky ukrajinské armády Aerorozvědka. Od začátku války tímto způsobem likviduje tanky, velitelské vozy i vozidla s elektronickým vybavením. Jejich práci přiblížil britský deník The Times.

„V noci není možné naše drony vidět,“ uvedl voják Aerorozvědky, který si kvůli zachování bezpečí přál zůstat v anonymitě. „Vyhledáme to nejcennější nákladní auto v konvoji a pak ho přesně zasáhneme a můžeme to udělat opravdu dobře s velmi malými vedlejšími škodami – dokonce i ve vesnicích je to možné. V noci se můžete dostat mnohem blíž,“ vysvětluje pro The Times ukrajinský voják.

Jednotka bezpilotních letounů vznikla v roce 2014 původně jako projekt nadšenců do modelů letadel. Poté, co se osvědčila v boji proti ruským silám na Krymu, byla začleněna pod ukrajinský generální štáb.

Aerorozvědka, která sdružuje 50 oddílů zkušených pilotů dronů, disponuje širokou paletou vybavení. Od levných komerčních dronů až po těžké, na zakázku vyrobené oktokoptéry, které jsou upraveny tak, aby mohly shazovat protitankové granáty a používat termokamery.

Specializované jednotky denně provedou za pomoci pokročilého systému podporovaného NATO přibližně 300 misí. Během nich identifikují a lokalizují cíle s nejvyšší prioritou. Ty se pak v noci vydají zneškodnit „zabijácké oddíly“.

Ke svým operacím využívají komerční komunikační kanály, stejně jako stovky dalších civilistů s drony, kteří se mobilizovali, aby armádě pomohli zvítězit nad Ruskem. K dispozici mají ale také zabezpečený satelitní systém Starlink, který Ukrajině poskytl Elon Musk a který zajišťuje vysokou rychlost přenosu dat. K němu jsou připojeny ty technologicky nejdokonalejší drony.

Drony Ukrajině darovaly USA i šestiletý chlapec

Klíčovou roli pro jednotky Aerorozvědky hraje pomoc proudící z dalších států. Drony na misích totiž často utrží rány od ruských sil. Důležitá je tak zejména dodávka náhradních dílů, jako jsou kamery pro noční vidění nebo termokamery.

Od začátku války se Ukrajině podařilo získat pomoc od mnohých podporovatelů po celé Evropě. Specializovaným jednotkám posílají součástky do dronů, ale také třeba 3D tiskárny, které lze použít k výrobě výbušnin a k opravě poškozených zařízení.

Přispět svou troškou do mlýna se rozhodl také šestiletý ukrajinský chlapec. Armádě svojí země daroval dron, který dostal k narozeninám. Informoval o tom server The Kyiv Independent s odkazem na ukrajinské parlamentní vzdělávací centrum.

Před více než týdnem odstartoval sbírku na pomoc Ukrajině polský výrobce dronů Spartaqs. Ten slíbil, že zemi pošle civilní bezpilotní letouny vybavené kamerami. Ty by mohly sloužit například ke kontrole, zda je bezpečné opustit bunkr, mohou pomoci hledat oběti bombardování nebo dokumentovat ničení a válečné zločiny.

Americký prezident Joe Biden ve středu ohlásil, že USA Ukrajině dodají další protiletadlové a protitankové zbraně a také bezpilotní letadla. Podle serveru Independent Spojené státy vysílají na Ukrajinu drony Switchblade známé pod přezdívkou „kamikadze“.

Vojenští představitelé je nazývají „kamikadze drony“, podle jejich schopnosti vletět přímo do cíle a explodovat. Termín kamikadze přitom odkazuje na taktiku, kterou používali japonští piloti za druhé světové války.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované