Hlavní obsah

„Útočíme na Krymu.“ Kyjev se přihlásil k úderům, které vystrašily Rusy

Bez komentáře: Záběry výbuchů, které v srpnu otřásly severem okupovaného Krymu.Video: twitter/nexta_tv, twitter/olex_scherba

 

Reklama

Je třeba, aby válku pocítili i běžní Rusové, uvedlo ukrajinské velení. Za příklad této strategie označilo srpnové údery na Krymu.

Článek

Ukrajinský generální štáb přiznal zodpovědnost ruské armády za srpnové raketové údery proti ruským základnám na okupovaném Krymu. V článku pro agenturu Ukrinform to napsali náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj a místopředseda bezpečnostního výboru ukrajinského parlamentu Mychajlo Zabrodskyj.

Dvojice v něm psala o cílech ukrajinské armády pro rok 2023. Jedním z nich je, aby dopady války na Ukrajině pocítili i běžní Rusové a za příklad této strategie označili útoky na krymské základny, „zejména na leteckou základnu Saky“.

Ukrajina dosud odpovědnost za srpnové události odmítala, byť se o nich spekulovalo. Americké televizi CNN ji například potvrdil i zdroj v ukrajinské vládě.

„Když ministr obrany říká, že neví nic o tom, že by to provedla Ukrajina, tak všichni vědí, že to byli oni. Nikdo o tom nemá pochyb. Tolik cigaret Rusové nemohli vykouřit, aby způsobili takové výbuchy,“ prohlásil v nedávném rozhovoru pro Seznam Zprávy ukrajinský analytik Mychajlo Samus.

Některé Rusy tehdy údery na Krymu vystrašily, což naznačuje úspěšnost teď už otevřeně deklarované ukrajinské taktiky.

V důsledku explozí zaplnily Kerčský most spojující anektovaný poloostrov se zbytkem Ruska automobily s lidmi, kteří se snažili z poloostrova odjet, uvedla britská stanice Sky News s odvoláním na zprávy z místa. Most měl být rekordně vytížený. Ukrajinské zdroje pak popisovaly fronty, jež se tvořily před nádražím v krymské metropoli Simferopol.

Válka na Ukrajině

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Související témata:

Doporučované