Hlavní obsah

Úzkostlivý a bez emocí. Profil muže obviněného z vražd studentů v Idahu

Foto: Profimedia.cz

Bryan Kohberger před soudem. Snímek ze začátku ledna.

Reklama

Po několika týdnech od dopadení muže podezřelého z brutální vraždy čtyř studentů ve státě Idaho vyplouvají na povrch další skutečnosti. Americká média přináší zprávy především o tom, kdo je obviněný Bryan Kohberger.

Článek

„Izolovaný a depresivní teenager, který se uchýlil k heroinu, aby se následně závislosti zbavil a začal být fascinovaný studiem kriminální psychologie, a doufal, že jednou bude poskytovat poradenství vysoce postaveným zločincům,“ tak 28letého doktoranda Bryana Kohbergera popisuje americký server The New York Times.

Kohberger je obviněný z vraždy čtyř studentů – Xany Kernodlové, Ethana Chapina, Kaylee Goncalvesové a Madison Mogenové – které podle vyšetřovatelů z neznámého důvodu loni 12. listopadu brutálně ubodal v domě ve městě Moscow ve státě Idaho, kde bydleli (více zde).

Doktorand kriminologie Kohberger dal nahlédnout do svého dospívajícího nitra na webovém foru Tapalk, dříve nazývaného Yuku. Právě tam jako teenager popisoval své pocity odtržení od společnosti, a jak nedokáže najít smysl života. V publikovaných příspěvcích dále líčil své psychické problémy včetně úzkostí, depresí, depersonalizace, nedostatku emocí a „neustálých myšlenek na sebevraždu“.

„Cítím se jako organický pytel masa bez vlastní hodnoty,“ napsal například v roce 2011, když mu bylo 16 let, a později ve stejném příspěvku dodal: „Když objímám svou rodinu, dívám se jim do tváře, nevidím nic, je to, jako bych se díval na videohru, ale méně.“

Absence emocí začala u Kohbergera ve stejné době, kdy se u něj projevil tzv. syndrom sněžného vidění, tedy v roce 2009. Ten se projevuje tím, že lidské oko vidí zrnění, které je typické například pro televizní obrazovku.

Že trpí tímto syndromem, vědělo i jeho okolí. „Vím, že to je něco, co ho opravdu štvalo,“ řekl deníku NYT Kohbergerův kamarád ze střední školy Thomas Arntz.

Doktorand se podle svých slov snažil na obtíže vyzrát různými způsoby – užíváním léků proti migréně, návštěvou neurologa i striktní dietou bez cukru a škrobu.

Záhadná vražda v Idaho

Sobotní listopadový večer v kampusu Univerzity v Idahu se nesl v duchu pozápasových oslav tamního fotbalového týmu. 20letý pár – Xana Kernodlová a její přítel Ethan Chapin - se vypravil na jeden z večírků. Slavit do baru šly i dvě kamarádky – 21letá Kaylee Goncalvesová a Madison Mogenová.

Do domu, kde Kernodlová, Goncalvesová a Mogenová spolubydlely, se všichni čtyři vrátili mezi půlnocí a jednou hodinou ranní. Dalšího rána, 13. listopadu 2022, už se nikdo z nich nedožil. Neznámý pachatel je ubodal dlouhým nožem, podle domněnek policie ve spánku.

V roce 2012 nicméně začaly být jeho příspěvky optimističtější a vypadalo to, že se s problémy vyrovnal, jak sám na fóru napsal.

Když o rok později odmaturovat, začal ale užívat heroin a zůstal u něj asi dva roky, jak popsal jeho tehdejší kamarád Rich Pasqua, který bral drogu s ním a oba se pak závislosti zbavili. Podle něj čelil Kohberger ještě na střední škole šikaně kvůli tomu, že byl silnější postavy. Na fóru pak Kohberger sám zmínil, že se mu podařilo zhubnout polovinu dosavadní váhy.

„Užíval jsem (drogy) jen, když jsem byl v hlubokém sebevražedném stavu,“ komentoval svou historii Kohberger. Zprávu v květnu 2018 napsal svému tehdejšímu kamarádovi Jacku Baylisovi, kterého znal od osmé třídy.

„Od té doby jsem se toho opravdu hodně naučil. Žádný člověk mě nedokázal přesvědčit, abych ho (heroin) užíval.“ Kohberger později téhož dne navázal a sdělil Baylisovi, že už dva roky nebere a dodal, aby se o jeho užívání drog už nezmiňoval, jak vyplývá ze snímků obrazovky jejich konverzace na službě Facebook Messenger.

Další fakta

Kohberger aktuálně setrvává bez možnosti složení kauce ve věznici v Latah County ve státě Idaho. Stále tvrdí, že je nevinný. Soudní slyšení by mělo začít v červnu.

Na povrch nicméně vyplouvají další důkazy, které hovoří v jeho neprospěch. Například: než se loni v listopadu uchýlil k vraždě, navštívil podle vyšetřovatelů místo činu v Idaho dokonce dvanáctkrát. Kriminalisté to odhalili na základě výpisů z telefonních hovorů.

Čtyři dny předtím, než byl Kohberger dopaden, vyšetřovatelé viděli, jak sousedům dává do popelnice pytle s odpadky a důkladně zvenku i zevnitř čistil své auto, dodává americká CNN.

Zajímavé také je, že jedna z obětí, Kaylee Goncalvesová, už se dávno před vraždou odstěhovala do Texasu. Do Moscow se vrátila pouze na víkend navštívit bývalou spolubydlící a nejlepší kamarádku Madison Mogenovou. I ta se stala jednou z obětí.

Reklama

Související témata:
Idaho

Doporučované