Hlavní obsah

Vatikán kontra jeptišky. Jsou moc on-line a málo se modlí, tvrdí církev

Foto: Profimedia.cz

Jeptišky ve Vatikánu, ilustrační snímek.

Reklama

Vatikán se dostal do neobvyklé potyčky se skupinou jeptišek z Toskánska. Obvinil je, že jsou příliš aktivní na internetu, a nezbývá jim proto dost času na modlení.

Článek

Skupina jeptišek z Toskánska na internetu sdílí videa i obrázky ze svého života, jež zachycují i jiné aspekty jejich každodenního života než víru.

Takový přístup odsoudil Vatikán, který třináct benediktinek nařkl z toho, že tráví až moc času on-line, a nemohou se kvůli tomu dostatečně věnovat modlení. Rozhodl proto o přeložení jejich abatyše Diletty Fortiové.

Rozhodnutí ji i další jeptišky rozzuřilo a rozhodly se Vatikánu postavit. Fortiová pak v prohlášení uvedla, že se je snaží církev zahanbit obviněním z „neposlušnosti“. Řady svých sester opustit nehodlá, nařízení odmítne a odvolá se přímo k papeži. Po něm bude požadovat, aby ji spravedlivě vyslechl. Příběh jeptišek přinesl deník The Times.

Řeholnice se řídily heslem „uzavřený řád by neměl být vězení“. Dveře kláštera tak otevíraly i cizincům, které zde na několik dní ubytovaly, nebo pořádaly trhy. Takovým aktivitám by ale mohl být v budoucnu konec.

Problémy začaly oficiální kontrolou kláštera, po níž Vatikán poslal jeptiškám dopis vyzývající k přeložení Fortiové. Ta ale na výzvy nereagovala, a tak přišla oficiální výzva k tomu, aby benediktinky zastavily své výdělečné aktivity.

Mohlo by vás zajímat

Dlouholetý tajemník bývalého papeže Benedikta XVI. Georg Gänswein se v nové knize vymezuje vůči současné hlavě katolické církve. Poté, co se na veřejnost dostaly některé pasáže, si ho František předvolal na kobereček.

Jeptišky obvinily diecézi, že používá „zastrašující a výhružný tón“, a požadovaly zrušení příkazu.

Podporu třinácti jeptiškám vyjadřují i lidé na sociálních sítích. „Když děláte něco dobrého, vždycky se najde někdo, kdo vám bude oponovat nelogickou středověkou taktikou,“ napsal podle Timesů jeden z lidí na facebookové stránce kláštera.

„Modlím se za vás – chceme církev, která uznává rovná práva,“ napsal další podporovatel, který tvrdí, že jde o sexismus ze strany církve, protože řada kněžích na sociálních sítích vystupuje.

Jiný podporovatel dokonce přirovnal jeptišky k Ježíšovi. Podle něj šířily ženy Boží slovo navzdory nepřátelství náboženských snobů „uzavřených ve svých čistých chrámech a oddělených od skutečného života“.

Sám papež označil internet za „dar od Boha“. Loni nicméně varoval, že příliš mnoho času stráveného on-line může představovat nebezpečí.

Reklama

Doporučované