Hlavní obsah

Vatikán má všude špatnou vlajku. Může za to chyba na Wikipedii

Foto: Profimedia.cz

Kamkoliv se papež vydá, je obklopen vlajkami Vatikánu. V poslední době však čím dál tím častěji její neexistující verzí.

Reklama

Pět let trvalo, než si někdo všimnul, že na stránce na Wikipedii o vatikánské vlajce visí její špatná verze. Chyba byla nedávno napravena, ale vlajka se za tu dobu dostala do obchodů i do knihoven s emotikony emoji.

Článek

Komunitní encyklopedie Wikipedia opět ukázala svůj vliv, jehož se jí za léta existence podařilo dosáhnout. Stejně jako to, že se na ni nedá zcela spoléhat.

Od roku 2017 do roku 2022 visela na stránkách webové encyklopedie špatná verze vatikánské vlajky. Chyba už sice byla napravena i s vysvětlujícím komentářem, vlajka si však už žije vlastním životem. Za pět let existence na jedné z nejdůvěryhodnějších stránek na internetu se „rozlezla“ téměř všude.

Porovnejte si chybnou a správnou verzi vatikánské vlajky v grafice níže. Ve správné variantě je tiára – trojnásobná papežská koruna  pouze žluto-bílá, bez červeného kotouče. Rozdíl je též v sytosti barev.

Omyl třeba způsobil, že i prodejci vlajek ve většině případů prodávají zboží s neexistujícím designem, který při výrobě pravděpodobně stáhli z volně přístupné Wikipedie. Ještě viditelnější je problém na populárních čínských tržištích typu Wish nebo Alibaba, které jsou evidentně okopírovaných produktů plné.

Stejně tak jsou špatně emotikony Emoji, které v sobě mají i databázi všech státních vlajek. Spoustu velkých digitálních platforem má databáze vlastní, aby odrážely jednotnou identitu a grafický vzhled stránek.

Například sociální síť Facebook má ve své databázi zakomponovanou špatnou mutaci staženou z Wikipedie, stejnou chybu v sobě mají i zařízení se systémem Android od Googlu. Firma Apple ve svých zařízeních zobrazuje verzi správnou.

Chyba na Wikipedii tak dala mimo jiné nahlédnout do procesů, jak v jednotlivých firmách přistupují k práci se zdroji.

Foto: Profimedia.cz

Papež před špatnou verzí Vatikánské vlajky při oficiální návštěvě Řecka v roce 2021.

A chyba se vloudila i do oficiálního protokolu. Před špatným vyobrazením vlajky seděl papež při své oficiální návštěvě Řecka v roce 2021, to samé se stalo stejný rok při oficiální návštěvě Slovenska.

Foto: Profimedia.cz

Zuzana Čaputová a papež František před „špatnou“ verzí vlajky.

Nad drobným faux pas si však organizátoři státních návštěv nemusejí až tak lámat hlavu. Stejná chyba se podařila i NASA, když v roce 1969 vyslala Apollo 11 na Měsíc se stejně chybně vyobrazenou verzí vatikánského emblému. Vlajka je i přesto vystavena ve Vatikánském muzeu společně s úlomky měsíční horniny a věnováním vatikánskému lidu od Richarda Nixona.

Foto: Makaristos, Seznam Zprávy

Vatikánská vlajka, která letěla s přistávacím modulem Apolla 11 na povrch měsíce (Wikipedia).

Jak vlastně k chybě, která zmátla celý svět, došlo? The Catholic News Agency píše, že na stránku, která ukládá soubor vyobrazující vlajku státu Vatikán, nahrál 11. června 2017 uživatel „WikiDan61“ – evidentně v dobré víře – opravu barevného schématu vlajky. Všiml si totiž, že na všech obrázcích a fotkách z Vatikánu je zobrazený emblém barevně sytější a má i červený detail zespod papežské tiáry.

Foto: Seznam Zprávy

Historie úprav vlajky Vatikánu na on-line encyklopedii Wikipedia.

Trvalo až do 28. prosince 2022, než si uživatel „Vuccala“ všiml, že vlajku Vatikánu někdo smíchal dohromady s oficiálním znakem města. Škoda už ale byla napáchána.

Oprava: v původní verzi článku bylo špatně uvedeno názvosloví. Výraz „erb“ byl nahrazen slovem „znak.“

Reklama

Související témata:

Doporučované