Hlavní obsah

Video: Zelenskyj vystoupil jako hologram. Válku přirovnal ke Star Wars

Bez komentáře: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se zúčastnil technologického veletrhu VivaTech v Paříži jako hologram.Video: AP

 

Reklama

Scéna jako ze sci-fi filmu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se zúčastnil technologického veletrhu VivaTech v Paříži, kde pomocí hologramu požádal firmy o spolupráci v „digitální revoluci“.

Článek

„Je neobvyklé, aby prezidenti nebo šéfové vlád používali hologram k oslovení lidí, ale to není jediný aspekt Hvězdných válek, který uvádíme do praxe,“ řekl digitální otisk ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského stovkám lidí v pařížském sále.

„Porazíme i impérium.“ Zelenskyj tak přirovnal ruské síly k temné straně, kterou ve slavné sci-fi sáze Star Wars nakonec porazí početně slabší odboj.

Kromě toho ukrajinský prezident lobboval za další pomoc pro svou zemi. Řekl, že nabízí technologickým firmám jedinečnou šanci obnovit Ukrajinu jako plně digitální demokracii, píše britský deník The Guardian.

Coby hologram v proslovu na veletrhu VivaTech požádal o pomoc na bázi „dohody o půjčce a pronájmu“, tedy formou, jakou Spojené státy podporovaly spojence během druhé světové války, aniž by technicky vstupovaly do konfliktu.

Prezident uvedl, že vláda představí specifika digitálního plánu na konferenci ve Švýcarsku v nadcházejících týdnech.

„Žádná jiná země na světě vám nenabídne takovou šanci použít nejmodernější technologie na státní úrovni,“ a dodal: „Je to experiment a digitální revoluce a modernizace současného systému zároveň.“

Jeden technologický gigant už Ukrajině významně pomáhá. Hned na začátku invaze Elon Musk na výzvu ukrajinské vlády tweetnul, že systém Starlink, který pomocí sítě satelitů šíří internetový signál, je pro Ukrajinu zdarma.

Navíc společnost poslala do země další terminály na příjem signálu. Protože Starlink není závislý na pozemní infrastruktuře, může poskytovat dobré připojení i v místech, kde chybí nebo je poškozena.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované