Hlavní obsah

Video: Lidé se schovávali za koše. Tak Rusové zabíjeli 400 km od bojiště

Bez komentáře: Záběry z bezpečnostních kamer zachytily ruský raketový útok na ukrajinské město Vinnycja.Video: AP

 

Reklama

Na internetu se objevily záběry z bezpečnostních kamer, na nichž je vidět ruský raketový útok na město Vinnycja ve střední části Ukrajiny. Zachytily tlakovou vlnu poté, co střela zasáhla budovu v centru města.

Článek

Byl to docela běžný, slunečný den ve městě, které je stovky kilometrů vzdálené od bojišť, na nichž se ukrajinští obránci snaží zastavit ruská okupační vojska.

Čtvrteční raketový útok na město Vinnycja ve střední části Ukrajiny zabil 23 lidí. Mezi nimi tři děti. Další lidé jsou nezvěstní. V nemocnici potřebovalo ošetřit na sto osob.

Bezpečnostní kamery, které jsou umístěny v okolí zasaženého Vítězného náměstí, zachytily část toho, co se událo. Na záběry se můžete podívat v úvodním videu. Ukazují zaskočené pěší, jak se snaží rychle nějak schovat. Na náměstí následně dopadají trosky z okolních budov. Na jiném záběru je vidět, co způsobí tlaková vlna, když prolétne kavárnou.

Kreml prohlásil, že cílem útoku bylo setkání zástupců velení ukrajinské armády se zahraničními dodavateli zbraní v místním Domě důstojníků. Vrchní propagandista ruské armády Igor Konašenkov pro státem řízenou agenturu TASS prohlásil, že ruské síly provedly úder „vysoce přesnými raketami Kalibr odpálenými z moře“.

Dotyčný Dům důstojníků slouží jako kulturní zařízení.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil čtvrteční útok za další teroristický čin, Rusko podle něj na Ukrajině úmyslně zabíjí civilisty.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované