Hlavní obsah

Ukrajina zveřejnila „vlastní“ záběry z přehlídky. V Moskvě ukázali kradené věci

Bez komentáře: Během vojenské přehlídky ke Dni vítězství projely tradičně po dlažbě na Rudém náměstí i tanky či helikoptéry. Letos měly „speciální“ náklad.Video: twitter/Ukraine

 

Reklama

Během vojenské přehlídky ke Dni vítězství projely tradičně po dlažbě na Rudém náměstí tanky či helikoptéry. Letos na videu, které vytvořila ukrajinská strana, vezly „speciální“ náklad.

Článek

Oficiální twitterový účet Ukrajiny letos zveřejnil „vlastní“ záběry z oslav konce 2. světové války v Kremlu. Na odiv dávaná vojenská technika na nich byla osazena nejrůznějšími typy praček, ledniček nebo myček.

Předměty odkazují na rabovaní ruských vojáků na Ukrajině; Rusové berou prakticky všechno, co jim padne pod ruce. Ukradené věci následně odesílají domů. Důkazem toho je i kuriózní případ podnikatele Vitalije Semeneho.

Tomu ruští nájezdníci vyloupili byt a mimo jiné ukradli i bezdrátová sluchátka AirPods Pro. Po přihlášení se dozvěděl, že doputovala z ukrajinského Hostomelu až do Gomelu, který leží v Bělorusku. Vzhledem k okolnostem se pro ně samozřejmě nevydal, ale jejich polohu přes aplikaci nadále sledoval. Více jsme psali zde.

Nemizí jenom elektronika či domácí spotřebiče. Rusové „znárodňují“ i zemědělské stroje.

V okupovaném městě Melitopol odcizily ruské síly veškeré stroje z prodejny zemědělské techniky a převezly je do Čečenska. Po cestě dlouhé více než 700 kilometrů však Rusové nemohli techniku použít. Majitelé ji totiž na dálku uzamkli. Více si přečte zde.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované