Hlavní obsah

Rusové si odvezli nakradené traktory a kombajny. Ukrajinci je dálkově vypnuli

Z videa sdíleného na sociálních sítích je patrné, jak příslušníci ruských ozbrojených sil zemědělskou techniku převážejí. Video: twitter/Gerashchenko_en

 

Reklama

Ruští vojáci v okupovaném městě Melitopol odcizili veškeré stroje z prodejny zemědělské techniky a převezli je do Čečenska. Po cestě dlouhé více než 700 kilometrů však Rusové nemohli techniku použít. Majitelé ji na dálku uzamkli.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V posledních týdnech se množí zprávy o ruských krádežích zemědělského vybavení, obilí a dokonce i stavebního materiálu. Odvoz cenné zemědělské techniky z prodejny John Deere v Melitopolu však vypovídá o stále organizovanější operaci, při níž podle CNN Rusové využili i armádní přepravní kapacity.

Podle informací serveru CNN odvezli zařízení z prodejny v ukrajinském Melitopolu. Město je od začátku března obsazené ruskými silami. Celkově se hodnota odcizené techniky odhaduje na téměř pět milionů dolarů (117 milionů Kč). Jen kombajny, které jsou na sdíleném videu vidět, mají každý hodnotu 300 tisíc dolarů (sedm milionů korun).

Podle CNN proces začal konfiskací dvou kombajnů, traktoru a secího stroje. Během několika následujících týdnů ale Rusové z prodejny odvezli i všechno ostatní. Celkem šlo o 27 kusů zemědělských strojů. Jeden z nákladních automobilů později podle CNN zachytila kamera, jak jej využívá ruská armáda. Měl na sobě namalované bílé „Z“.

Část strojů odvezli do nedaleké vesnice, část však putovala do více než 700 kilometrů vzdáleného Čečenska. Vzhledem k tomu, že odcizené kombajny byly vybavené funkčním systémem GPS, bylo možné jejich cestu sledovat. A nejen sledovat, tato vyspělá technika se dá zároveň kontrolovat na dálku a do jisté míry i ovládat.

„Když útočníci odvezli ukradené kombajny do Čečenska, zjistili, že je nemohou ani zapnout, protože byly na dálku uzamčené,“ uvedla CNN. Technika nyní zřejmě chátrá na farmě nedaleko ruského města Groznyj. Je však možné, že se únosci snaží ochranu obejít. „I kdyby kombajny jenom prodali na náhradní díly, vydělají nějaké peníze,“ dodal kontakt stanice v Melitopolu, jeho jméno novináři z bezpečnostních důvodů nezveřejnili.

Podle dalších zdrojů z Melitopolské oblasti se krádeže netýkají jen zemědělských strojů, ale rozšířily se i na obilí uskladněné v silech. Starosta Melitopolu minulý týden zveřejnil video, na kterém je vidět kolona nákladních aut, jež údajně odjíždí z Melitopolu naložená obilím. „Ruské síly prostě berou obilí. Ukradnou ho, odvezou na Krym a je to,“ uvedl zdroj CNN.

Od začátku ruské okupace Melitopolu se mimo jiné objevily zprávy, že ruští vojáci vyrabovali muzeum se zlatými artefakty. Ze sklepa muzea měli uzmout desítky zlatých artefaktů starých více než 2300 let.

Reklama

Doporučované