Hlavní obsah

Video: Ochromená ruská Černomořská flotila se přesouvá do jiných přístavů

Bez komentáře: Srpnový útok ukrajinských bezpilotních plavidel na černomořský přístav Novorossijsk.Video: telegram/operativnoZSU, twitter/Osinttechnical

 

Reklama

Rusko po sérii ukrajinských útoků stáhlo ze své hlavní základny v Sevastopolu na okupovaném Krymu část plavidel Černomořské flotily do Novorossijsku v Krasnodarském kraji.

Článek

O přesunu plavidel informoval ve své pravidelné zprávě k situaci na Ukrajině Institut pro studium války (ISW), který se odkazuje na satelitní snímky, které zveřejnil na svém účtu MT Anderson na sociální síti X.

Za satelitních záběrů z 1. a 3. října je zřejmé, že Rusové aktuálně do Novorossijsku přesunuli fregaty Admiral Makarov a Admiral Essen, tři dieselelektrické ponorky, pět výsadkových plavidel, několik menších raketových člunů, jedno velké vyloďovací plavidlo, minolovky a další malé lodě.

Jiné potvrzení než právě satelitní snímky v tuto chvíli není k dispozici. Například americký deník Newsweek kontaktoval prostřednictvím e-mailu ruské ministerstvo obrany s žádostí o vyjádření, ale bez úspěchu.

ISW cituje specializované oddělení Střediska pro strategie a technologie, které 3. října sdělilo, že přesuny lodí ze Sevastopolu do Novorossijsku jsou obvyklé. Zároveň dodalo, že dočasný přesun může souviset s ukrajinskými útoky na Sevastopol, kdy byla zasažena dvě opravovaná plavidla (více zde).

Andrij Zahorodňuk, bývalý ukrajinský ministr obrany a nyní poradce ministerstva, řekl v září Newsweeku, že přežívající ruská černomořská plavidla jsou stará a zastaralá.

„Všechna byla postavena už dávno. Mají některé významné problémy se zbraněmi a vybavením,“ uvedl Zahorodňuk. Dodal, že nahrazení zničených či těžce poškozených plavidel může trvat roky.

Analýza

Fatální poškození ponorky a výsadkové lodě, zásah dvou protivzdušných systémů, obsazení ropných plošin a lov na hlídkové lodě. Ukrajina ukázala, že Krym ani Černé moře nejsou bezpečným odrazovým můstkem pro ruskou válku.

Deník The Wall Street Journal usuzuje, že přesun nebude mít vliv na fungovaní flotily. Lodě budou i nadále schopny odpalovat střely s plochou dráhou letu na ukrajinskou civilní infrastrukturu, jako jsou přístavy a rozvodné sítě, potvrdili deníku námořní experti.

I bývalý norský námořní velitel Thor Are Iversen k přesunům ruských lodí uvedl, že se Černomořská flotila vrací k rutinním vzorům dislokace. Podle něj bude Kreml dál používat sevastopolský přístav jako domovský pro Černomořskou flotilu. Dokládají to i snímky, na kterých je vidět, že v přístavu stále zůstávají vojenská plavidla.

Jeden ze snímků ukazuje i přístav ve Feodosiji na východě Krymského poloostrova, kde se zvýšil počet vojenský plavidel. To může naznačovat, že ruské velení přesouvá lodě dál, právě kvůli zesíleným útokům na Sevastopol.

Podle analytiků útoky na Sevastopol prokázaly, že Kyjev zvládá podnikat úspěšné akce i na ty nejcennější ruské terče na Krymu, jež by měly podléhat nejvyššímu stupni obrany.

Ani zmíněný Novorossijsk nemusí být pro ruské lodě bezpečný. Na začátku srpna tam došlo k útoku na ruskou výsadkovou loď Oleněgorskij Gorňak. Plavidlo je prý momentálně neschopné provozu (více zde).

Rusko útok dvou námořních dronů na přístav v Novorossijsku potvrdilo, ale uvedlo, že se ho podařilo odrazit a nedošlo k výrazným škodám. „Při odražení útoku jsme bezpilotní čluny vizuálně zaměřili a zničili palbou ruských lodí střežících vnější perimetr námořní základny,“ citovaly tehdy agentury vyjádření ruského ministerstva.

Možné omezení činnosti Černomořské flotily zatím naznačuje i vývoz ukrajinského obilí. Pokud ukrajinské lodě dokážou dál bezpečně proplouvat až do Středozemního moře, znamená to, že se Kyjevu – prakticky bez námořnictva – podařilo odepřít Rusku kontrolu nad Černým mořem. Došlo by k situaci, kdy jsou ruské válečné lodě i tankery opakovaně pod útokem, zatímco lodě s ukrajinským obilím volně proplouvají.

Připomeňte si

Ukrajina se snaží zabezpečit bezpečný vývoz svých komodit, převážně obilí, do světa. K tomu jí má pomoci nový námořní koridor v Černém moři. Jeho efektivita bude pro ukrajinskou ekonomiku velmi důležitá.

Kreml podle vojenského historika Phillipse O’Briena čelí těžkému dilematu. Může buď poslat k blokádě vlastní lodě, čímž riskuje, že se stanou terčem ukrajinského útoku, nebo může obchodní lodě potopit například raketovým útokem, čímž si zase poškodí vlastní reputaci.

„Pokud bude ruské námořnictvo vytlačeno a vyřazeno z akce, jedinou možností, jak zastavit tyto lodě, by bylo potopit je raketami. A to by pro Rusko bylo velmi těžké rozhodnutí,“ napsal O’Brien.

S obklíčením lodí s mezinárodní posádkou by podle něj Kreml zřejmě neměl problém (pokud by měl možnost to udělat), ale potopit takové plavidlo už je podle experta „moc“ i na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Reklama

Doporučované