Hlavní obsah

Video: Rusko zapojilo do války na Ukrajině obrněné vlaky

Bez komentáře: Rusko zapojilo do války na Ukrajině obrněné vlaky. Video: twitter/markito0171

 

Reklama

Jeden z obrněných vlaků, které využívá ruská armáda, byl spatřen na ukrajinském území. Souprava se objevila nedaleko města Melitopol, jež je pod kontrolou okupantů.

Článek

Podle videa zveřejněného na sociálních sítích souprava přijela z Krymu a skládá se z devíti vagonů.

První informace o přítomnosti vlaku v pondělí zveřejnil na internetu ukrajinský novinář Jurij Butusov, ale nesprávně ho lokalizoval. Video následně ověřila a potvrdila americká televize CNN.

Záběry pořídil očitý svědek, který zachytil projíždějící soupravu ve stanici Novooleksiivka, která leží 88 km jihozápadně od ukrajinského Melitopolu, jenž je v současné době pod ruskou kontrolou.

Jak je vidět v úvodním videu, vlak se skládá z protiletadlového vozu, dvou lokomotiv a několika dalších vozů. Na jednom z nich je velký náklad zakrytý plachtou. Účel vlaku není znám. Jednou z možností je dodávka zásob bojujícím jednotkám, dodává americká televize.

Přestože by se zdálo, že obrněné vlaky patří do dávné minulosti, opak je pravdou. Ruská federace je v 90. letech úspěšně nasadila v Čečensku a s přestávkami je používá dodnes, píše server The Drive.

Jejich využití je široké. Můžou sloužit k podpoře dělostřelectva, převozu zásob, zajišťování bezpečnosti železnice nebo k odsunování obyvatelstva z postižených oblastí.

Ruská federace provozovala i vlaky s odpalovacími zařízeními pro jaderné hlavice. Podobné soupravy používá i Severní Korea pro testovaní svých raket.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované