Hlavní obsah

Video: Rusové mají velkou posilu, žertují Ukrajinci. Odvezli tank z pomníku

Bez komentáře: Dělníci odstraňují historický tank T-70 v Melitopolu. Video: twitter/DefenceU

 

Reklama

Z okupovaného ukrajinského města Melitopol Rusové odvezli nečekaný náklad – historický tank T-70. Kyjev reagoval vtipně: stařičký tank podle něj míří na frontu.

Článek

Melitopol v Záporožské oblasti spousta analytiků považuje za jeden z nejpravděpodobnějších cílů dlouho očekávané ukrajinské protiofenzivy. Zatím nejsou zprávy o tom, že by ruští okupanti město evakuovali jako jiné obce v regionu, ale teď se možná drobný náznak obav objevil, jak v žertu naznačil Kyjev.

Ukrajinské ministerstvo obrany na svém oficiálním twitterovém účtu zveřejnilo záběry, jak dělníci v Melitopolu odstraňují z pomníku historický tank a následně ho odvážejí. Jaký bude další osud stroje, není z videa zřejmé.

„Okupanti odstranili z podstavce v Melitopolu lehký tank T-70 z období druhé světové války. Nikoho nebude udivovat, když bude během několika dní tento bitevní stroj z let 1942–1943 dodán do předních linií,“ glosovalo záběry ministerstvo vedené Oleksijem Reznikovem.

Rezort tak poukazuje na to, že se Rusko dlouhodobě potýká s nedostatkem vojenské techniky. Do bojů nasazuje tanky, které byly zavedeny do výzbroje ještě za Stalina.

Už v průběhu března letošního roku příznivci Ukrajiny na sociálních sítích našli novou záminku, proč se posmívat ruské armádě: objevily se totiž záběry vlaku, který směrem k frontě – z ruského východu na západ – vezl tanky T-54 (nebo na pohled prakticky stejné T-55), jejichž sériová výroba začala před více než 70 lety.

Ze záběrů nebylo samozřejmě jasné, jaký byl přesně účel transportu. Je pravděpodobné, že minimálně část stařičkých strojů ale skutečně skončila u jednotek na ukrajinském bojišti (více zde).

I ukrajinská strana ve válce používá historické tanky T-55. Jde o slovinské tanky M-55S, které představují modernizovanou verzi T-55. Ty jsou ale vybaveny novým kanonem, který se blíží moderním tankovým kanonům.

Reklama

Doporučované