Hlavní obsah

Video: Ruští vagnerovci tvrdí, že se stahují z Bachmutu

Bez komentáře: Šéf organizace Jevgenij Prigožin se údajně loučí se svými jednotkami v Bachmutu. Video: Telegram/grey_zone

 

Reklama

Vojáci z ruské žoldnéřské Vagnerovy skupiny se údajně začali stahovat z východoukrajinského Bachmutu. Na sociální síti Telegram to oznámil šéf uskupení Jevgenij Prigožin.

Článek

Odchodem z města Prigožin hrozil již mnohokrát předchozích dnech i měsících. Vždy se ovšem stal nakonec pravý opak. Vagnerovci pokaždé pokračovali v bojích.

V sobotu pak šéf organizace prohlásil, že jeho jednotky město zcela ovládly, když se zmocnily posledního několikapatrového obytného domu v jihozápadním Bachmutu.

Už na začátku týdne Prigožin tvrdil, že se právě ve čtvrtek jeho jednotky z Bachmutu stáhnou. Kontrolu nad městem má podle něj převzít pravidelná ruská armáda. S jejím vedením Prigožin vede mocenské spory a často ho kritizuje za styl vedení válečného tažení na Ukrajině.

„Stahujeme bojové jednotky z Bachmutu. (…) Až do 1. června se bude hlavní část přesouvat do táborů v týlu. Pozice předáváme (ruské) armádě. Pokud to ale bude pro armádu těžké, necháme tam ty, kteří sehráli zásadní roli při dobytí Bachmutu,“ citoval ruskojazyčný server BBC z nahrávky.

Prigožin už dříve uvedl, že v týlu jeho jednotky čeká reorganizace a přezbrojení. Profil šéfa žoldnéřské skupiny a analýzu jeho role v Putinově politice nabízíme zde.

Reklama

Doporučované