Hlavní obsah

Video: Další úder, který Rusko zabolí. Kyjev tvrdí, že zničil systém S-400

Bez komentáře: Ukrajinci zničili na okupovaném Krymu moderní protiraketový systém S-400. Video: Defence intelligence of Ukraine, Youtube.com

 

Reklama

Ukrajinská vojenská rozvědka zveřejnila údajné záběry zničení moderního ruského protiraketového systému S-400 na okupovaném Krymu. Pokud se zásah skutečně potvrdí, pro Rusko půjde o další citelnou ztrátu.

Článek

Ukrajina hlásí další cenný úder na okupovaném Krymu. Ráno v blízkosti vesnice Olenivka u mysu Tarchankut údajně sebevražedný dron zasáhl cenný ruský systém protiraketové obrany S-400.

Ukrajinská vojenská rozvědka to dokládá záběry, které zveřejnila například na svém youtubovém kanálu. Kdy přesně tyto záběry vznikly, nelze nezávisle ověřit. Výbuch podle Kyjeva zničil samotné zařízení a zasáhl i personál, který ho obsluhoval. Moskva se k tomu zatím nevyjádřila.

„Vzhledem k omezenému počtu těchto komplexů ve výzbroji nepřítele, jde o bolestivý útok na protiletecký systém okupantů, který bude mít vážný dopad na další vývoj na okupovaném Krymu,“ uvádí ukrajinská vojenská rozvědka na svém webu.

I agentura AP píše, že v případě potvrzení, půjde o další „ponižující ránu“ pro Rusko v době, kdy Ukrajina opakovaně prokazuje schopnost udeřit daleko za frontovou linií.

Připomeňme například víkendové zničení bombardéru Tu-22 (více zde), zásah výsadkové lodi Oleněgorskij Gorňak (více zde) nebo pokračující údery dronů v Moskvě (více zde).

Foto: Karasev Viktor, Shutterstock.com

Systém S-400, jak ho Rusko prezentovalo před třemi lety na veletrhu.

Protiraketový systém S-400 navíc ruská armáda považuje za svou chloubu. Ruské velení uvádělo, že moderní ruské systémy jako právě S-400 nebo Pancir by měly být schopné zasáhnout i střely z HIMARS.

Ovšem v prvních týdnech od nasazení amerického systému se objevila řada zprávvideí, která dokumentovala ruské neúspěchy v této oblasti. Bezpečnostní experti ostatně zpochybňovali schopnost systému efektivně zastavit střely odpalované z HIMARS.

Systémy S-400 má ve své výzbroji kromě Ruska i Čína nebo Turecko, tedy členský stát NATO. Ankara se k němu uchýlila, když jí Washington odmítl poskytnout systémy Patriot. Turecko a Spojené státy se kvůli tomu dostaly do diplomatického sporu.

Agentura AP psala, že systém uvedený do provozu v roce 2007 dokáže odpalovat střely až do vzdálenosti 400 kilometrů, přičemž může paralelně mířit na několik různých cílů. Americký think-tank Centrum pro strategická a mezinárodní studia (CSIS) ho přirovnával právě k Patriotům, které se osvědčily při obraně Kyjeva.

Ačkoli se jedná o obranný systém navržený k sestřelování střel, letadel nebo dronů, Rusko ho opakovaně používalo i k bombardování měst. „Můžou to být jen zbraně (rozsévající) teror, protože jsou velmi nepřesné při nasazení v roli (raket) země-země,“ komentoval to pro server Business Insider bezpečnostní expert Ian Williams z CSIS.

Reklama

Doporučované