Hlavní obsah

Video ukazuje, co napáchaly ruské rakety ve Lvově

Bez komentáře: Následky ruského ostřelování v západoukrajinském Lvově.Video: twitter/james_levinson, AP

 

Reklama

Vstupní brána na Ukrajinu se v neděli ocitla pod palbou, ruské síly ostřelovaly západoukrajinský Lvov. Během útoku zemřelo nejméně sedm lidí, dalších 11 utrpělo zranění. Mezi nimi i dítě, potvrdil gubernátor Maksym Kozyckyj.

Článek

Ukrajinské úřady uvedly, že rakety ve Lvově zasáhly armádou nepoužívané vojenské sklady a místní autoservis. Agentura Ukrinform napsala, že několik raket dopadlo také poblíž vlakového nádraží.

Ruské ministerstvo obrany prostřednictvím státem řízené agentury TASS oznámilo, že jeho síly útočily nedaleko Lvova na vojenské cíle včetně dodávek zbraní z USA a Evropy.

Lvov a západní Ukrajina byly dosud ruskou invazí a boji zasaženy méně než jiné části země. Město bylo považováno za relativně bezpečné útočiště.

Útok poškodil mimo jiné i hotel, v němž přebývají Ukrajinci, kteří uprchli před boji na východě země. „Noční můra války nás dostihla i ve Lvově,“ reagovala sedmačtyřicetiletá Ljudmyla Turčaková, která utekla se dvěma dětmi z Charkova. „Na Ukrajině už není místo, kde bychom se mohli cítit bezpečně.“

Lvov je největší město a hlavní dopravní uzel na západní Ukrajině. Je vnímán jako relativně bezpečné místo pro starší lidi, ženy a děti, kteří se snaží uniknout před válkou. Zároveň je hlavním kanálem pro zbraně a další dodávky proudící ze zemí NATO a pro zahraniční bojovníky, kteří se připojují na ukrajinskou stranu, upozornila agentura AP.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované