Hlavní obsah

Všechny důkazy ukazují na wuchanský trh, říkají studie o původu koronaviru

Foto: Tine Eelman, Shutterstock.com

Fotografie z takzvaného mokrého tržiště v Číně. Právě z takové tržnice ve Wu-chanu prodávající syrové maso a mořské plody se měl vir šířit.

Reklama

Vědci tvrdí, že existují přesvědčivé důkazy o tom, že epidemie koronaviru začala na trhu Huanan s mořskými plody a divokou zvěří ve Wu-chanu.

Článek

Jedna ze studií ukazuje, že první známé případy nákazy koronavirem se objevily v okolí tohoto trhu. Druhá využila genetické informace, aby sledovala čas propuknutí. Naznačuje, že se vir Sars-Cov-2  u lidí poprvé objevil v listopadu nebo na začátku prosince 2019.

Obě dvě studie tvrdí, že důkazy potvrzují přítomnost viru u živých savců, kteří se prodávali na trhu Huanan koncem roku 2019. Podle vědců se vir přenesl na lidi, kteří na trhu pracovali nebo nakupovali.

Dva roky zkoumání viru, který způsobuje covid-19, poskytly výzkumníkům vysvětlení, proč u v prvních stovek lidí, kteří byli ve Wu-chanu hospitalizování s covidem-19, mělo asi jen 50 dohledatelnou nebo přímou vazbu na trh.

„Bylo opravdu záhadné, že většina případů neměla spojení s trhem. Ale když teď o viru víme to, co o něm víme, je to přesně to, co bychom očekávali – protože mnoho lidí onemocní jen velmi mírně, takže by byli v komunitě a přenášeli virus na ostatní a těžké případy by na sebe těžko byly napojené,“ vysvětlil profesor David Robertson z University of Glasgow britské BBC.

Tento výzkum mapující původní případy covidu-19 tak zjistil, že velké procento prvních pacientů, kteří na trhu nepracovali či na něm nenakupovali, žilo v jeho blízkosti.

„To podporuje myšlenku, že trh byl epicentrem epidemie,“ řekl profesor Michael Worobey, hlavní autor studie a biolog z Arizonské univerzity. Prodejci se nakazili jako první a virus se pak dále šířil mezi členy komunity a v okolí.

„Ve městě o rozloze více než 3 tisíce čtverečních mil (7 770 km čtverečních) byla oblast s nejvyšší pravděpodobností výskytu jednoho z prvních případů onemocnění covid-19 na světě. Šlo o oblast několika městských bloků, s trhem Huanan uvnitř,“ řekl profesor Worobey.

Ideální místo pro přenos nových nemocí

Ideálním místem pro přenos nových nemocí, kterými se lidé nakazí od zvířat, jsou přeplněné trhy, shodují se mnozí vědci. Během 18 měsíců před začátkem pandemie se na trzích ve Wu-chanu prodalo téměř 50 tisíc zvířat několika desítek druhů.

„Nyní jsme si tak jisti, jak jen si na základě útržkovitých důkazů můžeme být, že to byla událost přenosu viru ze zvířete na člověka, ke které došlo na trhu,“ uvedl profesor Stuart Neil z Kings College. Dodal, že pandemie byla s největší pravděpodobností následkem „nezdravé, kruté a nehygienické praxe, před kterou byly čínské úřady varovány“.

Mezi dalšími teoriemi o původu nemoci, které rezonovaly i mezinárodní politikou, hlavně mezi Čínou a Spojenými státy, se objevovalo obvinění, že virus mohl uniknout z laboratoře Wuhanského virologického institutu. Tato teorie ale podle Neila nemůže vysvětlit data o šíření viru.

Reklama

Související témata:

Doporučované