Hlavní obsah

Vzniká první farma na chobotnice. Čeká je krutá smrt, varují vědci

Foto: Profimedia.cz

Chobotnice pobřežní.

Reklama

Farma na chobotnice na Kanárských ostrovech má každý rok na talíře po celém světě dodat až milion zvířat. Firma, která ji plánuje, ujišťuje, že zabrání tomu, aby zvířata trpěla. Ochránci ale pochybují.

Článek

Zpráva o prvních ochočených chobotnicích zaujala média už v roce 2019. Tehdy úspěch, o který se pokoušeli vědci desítky let, ohlásila nadnárodní společnost prodávající mořské plody Nueva Pescanova.

Oznámila, že se jí s týmem 40 výzkumníků podařilo zajistit, aby se celý reprodukční cyklus chobotnice pobřežní odehrál v akvakultuře. Chobotnici se tak v umělém prostředí podařilo nejen odchovat až do dospělosti, ale i docílit toho, aby se tam rozmnožovala.

Španělský deník El País v roce 2021 „zásluhy“ připsal chobotnici jménem Lourditas, která se v akvakultuře narodila a pak z ní vzešlo dalších pět generací. Teď už se chystá první farma na chobotnice na světě.

Jak má takový chov vypadat, přibližuje britská stanice BBC, která získala dokumenty od lobbistické skupiny na ochranu zvířat Eurogroup for Animals. Podle nich bude tento druh měkkýše zabíjený „krutým“ způsobem, a to v ledové tříšti. Chobotnice jsou přitom podle vědců velmi citlivé, vnímavé a chytré.

Samotáři chovaní hromadně

Farma vznikne podle plánu společnosti Nueva Pescanova v kanárském přístavu Las Palmas. Chobotnice, které ve volné přírodě žijí jako samotáři a často ve tmě, budou hromadně chované ve vodních nádržích, někdy i pod stálým světlem.

Mohlo by vás zajímat

Vyjednavači zemí OSN na začátku března schválili obsah dohody, která má radikálně změnit dosavadní nastavení ochrany oceánů. Ochranu má podle ní do roku 2030 dostat dalších zhruba 70 milionů kilometrů čtverečních. Tak obří rozlohu nemá žádný kontinent, například Evropa by se do ní vešla asi sedmkrát.

Asi tisícovka nádrží bude ve dvoupatrové budově. Ročně by farma měla vyprodukovat asi milion kusů zvířat. Přestože jsou chobotnice hbité a uzpůsobené k lovu, na farmě budou vykrmované průmyslově vyráběným suchým krmivem z „odpadů a vedlejších produktů“ ulovených ryb.

Pobývat budou v nádržích se slanou vodou, jejichž teplota a salinita se bude přísně kontrolovat. Nueva Pescanova připouští možnou úmrtnost chobotnic mezi 10 až 15 procenty.

Plán citovaný BBC popisuje také způsob porážky chobotnic, které pak mají mířit na prémiové trhy po celém světě. Zvířata chovatelé přemístí do kontejnerů s vodou o teplotě minus tři stupně Celsia.

To podle vědců hlavonožcům způsobí „stresující a pomalou smrt“, jak upozorňuje například neurolog z Darthmouthské univerzity Peter Tse oslovený BBC. Podle něj by tento „krutý“ způsob usmrcení být povolený neměl, za humánnější považuje úder tyčí do hlavy. Chobotnice jsou podle něj „stejně inteligentní jako kočky“.

Jonathan Birch, docent na London School of Economics, vedl přehled více než 300 vědeckých studií, které podle něj ukazují, že chobotnice cítí bolest i potěšení. Britský zákon o ochraně zvířat z roku 2022 je proto uznal za „vnímající bytosti“. Birch a jeho tým věří, že zabíjení v ledové tříšti „by v laboratoři nebylo přijatelnou metodou usmrcování“.

Společnost Nueva Pescanova nicméně vylučuje, že by chobotnice trpěly. „Úroveň požadavků na dobré životní podmínky chobotnic nebo jiných zvířat v našich chovech zaručuje správné zacházení se zvířaty. Stejně tak porážka obnáší správné zacházení, které zabraňuje jakékoli bolesti nebo utrpení zvířete,“ uvedla v prohlášení.

Pravidla nejsou

Zastavení výstavby farmy se u kanárských úřadů snaží vynutit Elena Larová z organizace usilující o lepší podmínky zvířat Compassion in World Farming. Podle ní výstavba této chovné stanice „způsobí zbytečné utrpení těmto inteligentním, vnímavým a fascinujícím tvorům“.

Generální ředitelka Eurogroup for Animals Reineke Hameleersová pro BBC dodala, že Evropská komise v současné době přezkoumává své právní předpisy týkající se dobrých životních podmínek zvířat a má „skutečnou příležitost zabránit strašnému utrpení“.

Nueva Pescanova se ale hájí, že věnuje „velké úsilí podpoře odpovědného a udržitelného výkonu v celém hodnotovém řetězci, aby zajistila přijetí těch nejlepších postupů“.

Základ problémů stojí už na samotném začátku: žádná pravidla pro zemědělský chov chobotnic na světě neexistují, protože je zatím nikdo nechová. Americký stát Washington ale už projednává jeho zákaz. A prodej ryb porážených pomocí ledu už v Británii zakázaly některé supermarkety, včetně sítí Tesco nebo Morrisons.

Úřady Kanárských ostrovů na žádost BBC o komentář neodpověděly.

Reklama

Doporučované