Hlavní obsah

„Vzpomeňte na Jižní Osetii.“ Lavrov vyhrožuje Moldavsku

Foto: lev radin, Shutterstock.com

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov pohrozil Moldavsku silou, pokud by ohrozilo bezpečnost ruských jednotek v separatistickém Podněstří.

Reklama

Po měsících relativního klidu Moskva opět připomněla, že si udržuje vojenskou přítomnost také v moldavském separatistickém regionu Podněstří. Ministr zahraničí Sergej Lavrov varoval před ohrožením jejich bezpečnosti.

Článek

„Každý musí pochopit, že jakýkoli krok představující hrozbu pro bezpečnost našich mírových jednotek (v Podněstří) budeme posuzovat v souladu s mezinárodním právem jako útok na Rusko,“ prohlásil ve čtvrtek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na adresu Moldavska.

Podněstří je separatistický region na moldavském území fungující pod patronátem Moskvy. Ani Rusko ale neuznává jeho nezávislost.

Lavrov ve vystoupení na moskevském Státním institutu mezinárodních vztahů připomněl ruskou válku s Gruzií, která prý v roce 2008 „napadla mírové jednotky“ v Jižní Osetii. Moskva a několik jejích spojenců pak uznalo nezávislost tohoto regionu, stejně jako další gruzínské oblasti – Abcházie.

V převážně rusky mluvícím Podněstří zůstává skupina ruských vojáků, kteří střeží největší sklad zbraní v Evropě v blízkosti města Cobasna. Ruská armáda dohlíží na stabilitu regionu od roku 1992, kdy tam propukla krátká válka.

Obavy z ruského útoku na Moldavsko se objevují od počátku invaze na Ukrajinu. Různí vojenští odborníci mluvili o tom, že Moskva usiluje o dobytí jihoukrajinského přístavu Oděsa, odkud by mohla zaútočit i na Moldavsko a „vyřešit“ tak dlouholetou izolaci Podněstří.

Dějiny Podněstří

Východní břeh Dněstru prožil složitou historii a tamní Rusové měli k obavám ze vzniku samostatné Moldavské republiky důvod. Je to podobný model jako na Ukrajině: Ruskojazyčná menšina se obává nacionalismu většiny.

Nebo se naopak mluvilo o variantě, že by se ruské jednotky rozmístěné v Podněstří mohly zapojit do invaze na Ukrajinu. Spekulace zesílily například v dubnu, kdy separatistickým regionem otřáslo několik výbuchů, a někteří lidé se proto rozhodli i odejít.

„Znám lidi z Podněstří, kteří z regionu odešli kvůli obavám z možné mobilizace,“ řekla tehdy Seznam Zprávám moldavská novinářka Paula Erizanuová.

„Mluvila jsem třeba s jedním mladým novinářem a ten mi v podstatě řekl, že se šířily klepy o tom, že tamní muži by mohli být mobilizovaní a poslaní do bojů na Ukrajině jako součást podněsterské armády. Jsou to ale stále jen zvěsti a nic není potvrzené, přesto to ale určitou paniku vyvolalo,“ vyprávěla novinářka.

Po jarním napětí se ale situace uklidnila.

Reklama

Doporučované