Hlavní obsah

Z moře zachránil osmdesát migrantů. Řecký hrdina teď dostane ocenění

Foto: Profimedia.cz

Záchanáři loví z vody těla těch, které se po ztroskotání lodi u řeckého ostrova Kythéra nepodařilo zachránit.

Reklama

Asi před třemi týdny zachránil Řek Michalis Protopsaltis osmdesát afghánských migrantů před utonutím. Z moře je vylovil pomocí jeřábu, který patří jeho stavební firmě. Za svůj čin teď získá ocenění.

Článek

Sám sebe nevnímá Řek Michalis Protopsaltis jako hrdinu. Když se doslechl o ztroskotání lodi, jež převážela uprchlíky, udělal podle svých slov to, co by udělal každý muž na jeho místě. Jako majitel stavební firmy okamžitě vyslal jeřáb na vrchol útesu Kythéra. A jednoho po druhém začal zachraňovat - celkem šlo o osmdesát afghánských imigrantů, kteří ve vlnách pod skálou bojovali o život.

Po třech hodinách vytáhl jeřábem posledního z imigrantů. Když jej uviděl, promočeného a otřeseného, jak se drží v pytli připevněném k jeřábu, cítil Protopsaltis úlevu. Při pomyšlení na to, kolik lidí ale nedokázal zachránit – muže, ženy i děti – ještě stále pociťuje nevolnost.

„To, čeho jsme byli té noci svědky, bylo pekelné. Naprosto děsivé. Nikdy jsem si nemyslel, že něco takového uvidím,“ vzpomíná Protopsaltis pro britský deník The Guardian. „Moře kvílelo, vítr také, byly obrovské vlny. Lidé se v zátoce jen pokoušeli udržet stabilitu a dostat se do pytlů, aby je jeřáb mohl vytáhnout nahoru,“ popsal.

Loď s uprchlíky původně mířila do Itálie, vyrážela z tureckého města Smyrna. Plavidlo s maximální kapacitou patnácti lidí jich přepravovalo pětadevadesát. A u hlavního přístavu Kythiry, Diakofti, najelo na mělčinu a ztroskotalo.

V ten samý den byla také u řeckého ostrova Lesbos nalezena těla šestnácti mladých afrických žen. Tyto dva incidenty dále zhoršily už tak napjaté vztahy mezi Řeckem a Tureckem. Atény viní Ankaru, že záměrně ignoruje pašeráky lidí pracující podél tureckého pobřeží.

Nelegálních migrantů v Evropě přibývá

Vysoké počty nelegálních přechodů hranic do Česka způsobilo více souběžných faktorů, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy odborník Vít Novotný. Patří k nim útlak, jemuž migranti čelí v Turecku, i vyšší propustnost hranic na Balkáně.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pak oponuje, že je to právě řecká „utlačovatelská politika“ vůči žadatelům o azyl, zahrnující i násilné vystěhování nebo zatlačování migrantů, která proměnila Egejské moře na „hřbitov“.

Takové řeči ale třeba Protopsaltis odmítá. „Všechny ty řeči o tom, jak Řekové nechávají umírat migranty, mě dohánějí k zuřivosti, protože to není pravda,“ tvrdí. „Tu noc, kdy loď ztroskotala, nás byla na pevnině asi stovka. A nikdo nás nenutil pomáhat,“ dodává.

Šestašedesátiletý hrdina za svůj čin obdržel telefonát od řeckého premiéra Kyriakose Mitsotakise, který mu osobně poděkoval. Protopsaltis by měl být navíc dnes oceněn na aténském ministerstvu námořních záležitostí.

Aténská středopravá vláda také opakovaně popírá, že by k souhrnným deportacím docházelo. Zároveň tvrdí, že je to Turecko, které záměrně „tlačí lidi kupředu“ přes pozemní a námořní hranice, jež obě země oddělují. Řecký ministr pro migraci Notis Mitarachi slíbil, že tureckou snahu proměnit migraci ve zbraň zařadí na první místo programu jednání, když se tento týden v New Yorku setká s předsedou Valného shromáždění OSN Csabou Kőrösim.

Když ale Michalis Protopsaltis vytahoval z vody osm desítek promočených uprchlíků, politika u něj nehrála žádnou roli; ačkoli přiznává, že je vládním příznivcem. „Byli tam lidé ohrožení na životě. Všichni jsme mysleli jen na to, jak je zachránit,“ vysvětluje.

„Pravdou je, že civilizovaní lidé se chtějí chovat civilizovaně. Teprve když jsem došel domů, došlo mi, že zatímco nás někteří obviňují z toho, jak se k uprchlíkům chováme, tak skupina lidí na malém řeckém ostrově zachránila tu noc osmdesát duší. Jen proto, že to bylo správné,“ uzavírá.

Reklama

Související témata:

Doporučované