Hlavní obsah

Z Ruska do Británie se poprvé za 25 let nedovezlo žádné palivo

Foto: Profimedia.cz

Velká Británie v červnu nedovezla žádné palivo z Ruska. Ilustrační foto.

Reklama

Velká Británie za letošní červen nedovezla žádné palivo z Ruska. Je to poprvé za posledních 25 let, kdy se statistiky o importu ruských paliv vedou. Na minimu je i vývoz z Británie do Ruska.

Článek

Dovoz z Ruska do Británie se v červnu propadl na rekordní minimum. Snížil se na 33 milionů liber (967 milionů Kč), což je nejméně za posledních 25 let, co se tyto údaje sledují, uvedl dnes britský statistický úřad (ONS).

Na vině jsou podle ONS dopady invaze ruských vojsk na Ukrajinu a související protiruské sankce. Poprvé se z Ruska do Británie nedovezlo žádné palivo a na minimu je i vývoz z Británie do Ruska.

Červnový pokles dovozu činí 96,6 procenta ve srovnání s průměrným měsíčním dovozem za 12 měsíců do letošního února, kdy Rusko napadlo Ukrajinu.

Podle ONS bylo Rusko v roce 2021 největším dodavatelem ropy do Spojeného království. V červnu se z Ruska nedovezla žádná rafinovaná ropa, surová ropa, plyn, uhlí, koks a brikety. ONS uvedl, že místo toho navýšil dovoz ropných produktů ze Saúdské Arábie, Nizozemska, Belgie a Kuvajtu.

Přestože pokles obchodu pravděpodobně způsobily britské hospodářské sankce vůči Rusku, podle ONS byly pravděpodobným faktorem také „samosankce“ neboli dobrovolné hledání alternativ k ruskému zboží, napsala agentura Reuters.

Expert k vývoji války na Ukrajině

Domácí produkce ropy se ve Velké Británii podle agentury Reuters za první polovinu roku navýšila o 26 procent.

Vývoz britského zboží do Ruska dosáhl v červnu 83 milionů liber (2,4 miliardy Kč), což je mírný nárůst proti předchozímu měsíci. Hodnota vývozu zboží do Ruska však zůstává historicky nízká. Do června se vývoz do Ruska snížil o 168 milionů liber, respektive o 66,9 procenta, ve srovnání s průměrným měsíčním vývozem za 12 měsíců do února.

Britská vláda v rámci balíčku hospodářských sankcí zakázala dovoz některých ruských výrobků a na jiné zvýšila cla. Rovněž tehdy uvedla, že do konce roku 2022 postupně ukončí dovoz ruské ropy a ropných produktů. Tento cíl tedy zřejmě Velká Británie splnila dříve.

Podle webu The Guardian platí zákaz dovozu na řadu ruských produktů, včetně vodky, stříbra, zlata, železa a oceli.

Obchodní význam Ruska klesá i v Německu. Export z Německa do Ruska se v červenci meziročně snížil o 56 procent zhruba na jednu miliardu eur, což staví Rusko na 12. příčku v pořadí důležitých exportních zemí mimo EU. V únoru, tedy před začátkem války na Ukrajině, patřila Rusku v německých vývozních statistikách ještě pátá příčka.

Reklama

Doporučované