Hlavní obsah

Za útokem na Kreml nejspíš stojí Ukrajina, jsou přesvědčení Američané

Záběry výbuchu nad Kremlem z 3. května 2023.Video: twitter/GazetaRu

 

Reklama

Američané mají pochybnosti o tom, že všechny ukrajinské složky jsou pod drobnohledem prezidenta a jeho spolupracovníků. O útoku na Kremlu tak podle nich Zelenskyj nemusel vědět, píšou The New York Times.

Článek

Představitelé Spojených států tvrdí, že za dronovým útokem na Kreml ze začátku tohoto měsíce (více zde) pravděpodobně stojí Ukrajina. Napsal to deník The New York Times (NYT) s odkazem na své zdroje z americké administrativy. Pro USA prý jde o další ze série znepokojujících incidentů zaměřených na ruské cíle.

Americké zpravodajské služby podle listu nevědí, jaká konkrétní jednotka útok spáchala ani jestli o tom věděl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nebo některý z jeho blízkých spolupracovníků. Někteří se ale domnívají, že Zelenskyj o něm netušil.

Spojené státy svůj předběžný závěr zakládají na zachycené ruské i ukrajinské komunikaci, kterou ale zdroje NYT s novináři nesdílely. Administrativa se nicméně obává, že Rusko obviní z podílu na útoku na Kreml a dalších podobných incidentech USA a v odvetě rozšíří válku za hranice Ukrajiny.

O to znepokojivější může být, že podle Američanů jsou některé ukrajinské nebo s Ukrajinou spřízněné jednotky schopné páchat útoky v Rusku, aniž by o jejich práci měl přehled Zelenskyj nebo jeho spolupracovníci.

Kromě útoku na Kreml Ukrajina podle představitelů citovaných NYT nejspíš stála i za atentátem na Darju Duginovou, smrtí blogera Maksima Fomina v Petrohradu nebo za útoky v Bělgorodské oblasti z tohoto týdne. Proukrajinští sabotéři podle nich způsobili i výbuchy plynovodů Nord Stream loni na podzim, byť jejich vazba na Kyjev z pohledu Washingtonu není prokázaná.

Rozhovor o útoku na Kreml

Poslechněte si podcast 5:59 o útoku na Kreml a dalším vývoji války s redaktorem Seznam Zpráv Matoušem Lázňovským.

NYT poukazuje na to, že jednotlivé ukrajinské bezpečnostní složky a tajné služby často pracují na sobě nezávisle, občas s omezenou kontrolou vlády, a někdy mezi sebou soupeří o zdroje a pozornost v rámci systému.

Američané mají podle deníku podezření, že Zelenskyj a jeho okolí nastavili jen širší parametry pro to, jak mají útoky prováděné speciálními silami v utajení vypadat. O konkrétních úkolech nerozhodují, aby pak prezident a vláda mohli s čistým svědomím tvrdit, že o nich nemají tušení.

Američtí představitelé kvůli obavám z eskalace konfliktu opakovaně i veřejně Ukrajinu varovali, aby válku nerozšiřovala do Ruska. I při dodávkách západních zbraní bývá často podmínkou, že je Kyjev použije jen na svém vlastním území.

Reklama

Doporučované