Hlavní obsah

Záběry zničeného divadla v Mariupolu. Pod budovou zůstává přes 1300 lidí

Bez komentáře: První záběry a fotografie zničeného divadla, které se proměnilo v ohořelé torzo.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Záchranáři pokračují v pátrání po obětech v troskách bombardovaného divadla v Mariupolu. „Modlíme se, aby všichni byli naživu, ale v tuto chvíli o nich nejsou žádné zprávy,“ řekla ukrajinská ombudsmanka.

Článek

Ruské jednotky obléhají přístavní město od 3. března. Mariupol denně čelí dělostřeleckému ostřelování a náletům, jež neberou ohled na civilní obyvatelstvo. Radnice jen 15. března napočítala 22 náletů, při kterých ruské letouny svrhly stovku bomb.

Terčem ostřelování se stalo i tamní divadlo, v jehož krytu se schovaly stovky civilistů. Ani nápis DĚTI psaný velkým písmem na prostranství před divadlem, aby ho viděli i piloti útočících ruských letadel, ho neochránil. Popisovali jsme zde.

Na internetu už se objevily první záběry a fotografie zničeného divadla, které se proměnilo v ohořelé torzo. Kryt pod budovou nakonec vydržel bombardování a podle středečních informací se podařilo zachránit asi 130 lidí.

„Po strašlivé noci plné nejistoty ráno 22. dne války konečně dobrá zpráva z Mariupolu! Protiletecký kryt přežil. Trosky se začaly rozebírat, lidé vycházejí živí!“ napsal na Facebooku ukrajinský poslanec a podnikatel Serhij Taruta.

Večer ale ukrajinská média s odkazem na Ukrajinskou národní gardu informovala, že ruské síly místo dál ostřelovaly, a záchranáři se tak nemohli dostat k lidem pod sutinami. V pátek záchranáři pokračovali v prohledávání trosek, píše agentura Reuters.

Ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová pak informovala, že pod budovou zůstává nejméně 1300 lidí. „Modlíme se, aby všichni byli naživu, ale v tuto chvíli o nich nejsou žádné zprávy,“ řekla podle agentury Ukrinform.

Ruské ministerstvo obrany ve středu útok na divadlo popřelo, mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová řekla, že se Kyjev snaží lživě svalit vinu na ruskou armádu.

Italský ministr kultury Dario Franceschini napsal na Twitteru, že jeho země je připravena mariupolské divadlo znovu postavit.

„Kabinet schválil návrh nabídnout Ukrajině prostředky na co nejrychlejší obnovu. Divadla všech zemí patří celému lidstvu,“ napsal.

V obleženém městě probíhají stále tvrdé boje. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruští vojáci se separatisty „utahují smyčku“ okolo tohoto přístavního města u Azovského moře.

Ukrajinský generální štáb naopak tvrdí, že situace na bojišti se k dnešnímu ránu zásadně nezměnila, nepřátelská armáda podstatně vyčerpala své lidské zdroje a uchyluje se ke krajním krokům, včetně utajené mobilizace záloh a povolávání syrských žoldnéřů.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované